Za iftar se danas počastite japrak sarmama

1
Radiosarajevo.ba
Za iftar se danas počastite japrak sarmama
Foto: Julio Frangen / Tradicionalno bosansko jelo

Sarma je izvorno tursko jelo koje se priprema na razne načine. Jedan od njih je japrak, odnosno sarma u vinovoj lozi. Japrak sarme se poslužuju na razne načine, s prilogom od pire krumpira ili bez, hladne ili tople ili uz dodatak kiselog vrhnja. Kako god poslužene, japrak sarme su svakako nezaboravno jelo.

Od sastojaka vam je potrebna mljevena junetina, 250 grama, zatim 20 listova vinove loze, 1/2 šoljice riže, 250 mililitara vode, dvije glavice luka, sol i papar.

Listove vinove loze kratko blanširajte, ocijedite te im odrežite tvrde dijelove.

Zatim u čistoj posudi pomiješajte junetinu, rižu i nasjeckani luk, posolite i popaprite. Kašičicom punite svaki list vinove loze, a zatim zamotajte u sarme.

Kada ste napunili sve sarme, stavite ih u lonac, pospite paradajzom, preko sarmi stavite mali tanjir te prelijte čašom vode. Nakon dvadesetak minuta u lonac dodajte još čašu i po vruće vode. Nakon još dvadeset minuta vaše jelo je gotovo i možete poslužiti sarme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije