Za današnji ručak pripremite tjesteninu sa salsom i tunjevinom
Kao što je svima dobro poznato tjestenina i umaci na bazi paradajza prirodan su spoj, a isto tako znamo i da je tunjevina lako dostupna i visoko vrijedna namirnica.
Stoga je tjestenina sa salsom i tunom jednostavno, a bogato jelo ukoliko ste ljubitelj mediteranskih nota.
Sastojci za 4 osobe:
Strava u BiH: Kamenje se odronilo na automobil u pokretu
200 g Zlato polje Fusilla s jajima
sol
1 kašika ulja (može ocijeđeno od tunjevine)
2 čena bijelog luka
200 g Podravka Pelata
40 g Leće
50 g Tuna komadića u biljnom ulju
1 manja kašika vegete
1 manja kašika peršuna
Priprema
1.Tjesteninu stavite kuhati u vrelu, posoljenu vodu i skuvajte.
2.Na ulju ocijeđenom od tune kratko popržiti sitno nasjeckani bijeli luk, dodajte usitnjene pelate paradajza zajedno sa sokom i kratko pirjajte da dobijete umak.
3.Dodajte ocijeđenu leću, komadiće tune, vegetu i peršun. Kratko pirjajte kako bi se sastojci dobro sjedinili. Prema potrebi dodati malo vode od kuhanja tjestenine.
4.Nutri kutak: Riba je neizostavan dio mediteranske prehrane i jedna od visoko hranjivih namirnica. Sadrži fosfor, kalcij, željezo, vitamine A, B1 i B2. Morske ribe imaju povoljan sastav masti, a ovisno o vrsti ribe, bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminima topljivim u masti, primjerice A i D.
Posluživanje:
1. Serviranje (250 grama)
2. U gotov umak umiješajte tjesteninu i poslužite toplo.
Savjet:
Za još bolji okus salsa se može obogatiti suhim mediteranskim začinima (origano, bosiljak, timijan) i sjeckanim maslinama ili kaparama. Da biste od ovog jela dobilii cjelovit obrok, možete ga servirati s kriškom crnog hljeba i zdjelicom zelene salate s naribanom mrkvom, začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.