YouTuber otkrio: Ovaj predmet efikasno uklanja hrđu sa wc školjke

0
Radiosarajevo.ba
YouTuber otkrio: Ovaj predmet efikasno uklanja hrđu sa wc školjke
Foto: Pexels / Ilustracija / WC šolja

Ako se suočite s tvrdokornim mrljama od hrđe u svojoj WC školjci, znate da vas čeka teška bitka.

Srećom, postoji niz metoda koje možete primijeniti, ovisno o navikama, željenom rezultatu i alatima koje imate pri ruci.

Onima koji je ekologija visoko na listi prioriteta odlučit će se za prirodna sredstva poput sirćeta, limuna i soli, pa čak i bijelog luka, a neki bi radije jača, specijalizirana komercijalna sredstva za čišćenje.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Jeste li se ikada zapitali zašto hrđa uopšte nastaje u WC školjama? Hrđa ili željezni oksid, kako ga naučnici nazivaju, nastaje kada željezo i kisik reaguju u prisutnosti vode. Da, znamo da WC školjke nisu od željeza.

Uzrok se zapravo krije u vodi koja teče cijevima. Ta voda nosi sitne čestice željeza koje se s vremenom talože na površini WC školjke, gdje reaguju s kisikom u vodi ili na zraku te pokreću proces hrđanja.

Ovaj problem obično je vidljiviji u starijim domovima s dotrajalim cijevima. Također, neki proizvodi za čišćenje, posebno oni koji sadrže izbjeljivač, mogu ubrzati proces hrđanja reagujući s mineralima u vodi, piše D&D.

U ovakvoj situaciji posezanje za kamenom plavcem može se pokazati najboljim potezom. Riječ je o sto posto prirodnoj šupljoj i spužvastoj stijeni vulkanskog porijekla, odnosno kamenu razvijenom iz lave ohlađene na zraku.

Znate li koliko često trebate mijenjati četku za wc školjku?

Znate li koliko često trebate mijenjati četku za wc školjku?

Kamen plavec najpoznatiji je po tome što se često koristi za uklanjanje zadebljanje kože na petama, no može poslužiti i kao odličan dodatak tlu u vrtu. Također, zahvaljujući svojim prirodnim abrazivnim svojstvima može se koristiti i za uklanjanje hrđe s WC školjke. Bitno je samo nježno trljati mokrim kamenom po nakupinama hrđe, ali bez snažnog grebanja i pritisaka, jer to može dovesti do oštećenja porculanske WC školjke.

Tako je jedan YouTuber pokazao kako je očistio ne samo WC školjku nego i umivaonik u kupatilu, gdje su bile mrlje od boje za kosu, te zahrđali umivaonik u garaži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije