Vrlo važni savjeti stručnjaka za sve muškarce: Ovo radite pogrešno, postoji puno zdraviji način

3
Radiosarajevo.ba
Vrlo važni savjeti stručnjaka za sve muškarce: Ovo radite pogrešno, postoji puno zdraviji način
Foto: Pexels / Ilustracija: Muškarac u toaletu

Prema istraživanjima stručnjaka, mnogo je zdravije za muškarce da uriniraju sjedeći, te tako eliminiraju rizik da urin završi na njihovim potrepštinama iz kupatila. 

Iako postoji velika stigma oko ovog fenomena, sve više muškaraca bira da urinira sjedeći. Još uvijek je većina ta koja prihvata društvenu normu da muškarci moraju urinirati stojeći, ali se to polako mijenja. 

Naučnici s Univerziteta u Leidenu su u svom istraživanju pokazali kako je sjedeći položaj puno bolji za sve muškarce. Kada muškarac sjedi dok urinira, bešika se zdravije i komplentnije isprazni, što dovodi do boljeg očuvanja ovog bitnog organa. 

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Treba spomenuti i istraživanja američkog inžinjera Tadd Truscotta. Truscott je koristio visokosofisticirane kamere i mašinu koja simulira uriniranje, u svom naporu da otkrije tačno kakvog uticaja ima uriniranje na ostatak kupatila

Ono što je otkrio jeste da ako držite neke potrepštine na jedan do dva metra od WC šolje, urin može ozbiljno uprljati vaše privatne stvari, poput četkice za zube. Kako je objasnio Truscott, do tog efekta dolazi zbog načina na koji urin izlazi iz uretre, s obzirom na to da izlazi u kapima, ne kao konzistentan mlaz. 

Ako bi muškarci sjedili tokom uriniranja, smanjila bi se distanca između uretre i WC šolje, te tako eliminirao rizik da urin završi na vašim privatnim stvarima. 

Bez obzira na sva istraživanja koja postoje, još uvijek postoji stigma oko sjedenja tokom uriniranja za muškarce, ali to se polako mijenja. Sada je na novim generacijama da normalizuju ovaj način zbog kojeg će svi muškarci biti zdraviji, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije