Lijepe žene štetne za zdravlje muškaraca

Radiosarajevo.ba
Lijepe žene štetne za zdravlje muškaraca

Ashley Greene (Foto: arhiv)

Blizina lijepih žena povećava kod muškaraca nivo kortizola, tzv. "hormona stresa", što štetno utiče na njihovo zdravlje, pokazuje naučna studija koju je u četvrtak objavio belgijski list "24 Heures“.

List se poziva na istraživanje pod vodstvom profesora biopsihologije Leandera van der Meija sa sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj.

U istraživanju su sudjelovala 84 muškarca između 18 i 27 godina. Oni su morali provesti pet minuta u društvu jedne žene ili jednog muškarca, koje nikada ranije nisu sreli. Nakon toga trebali su odgovoriti koliko ih privlači osoba s kojom su bili u društvu.

Rezultat je sljedeći: povećanje nivoa kortizola zabilježeno je samo kod muškaraca koji su bili u ženskom društvo, a nivo je bila to veća što im se žena više sviđala. Nikakve promjene nisu uočene kod onih koji su bili u društvu muškaraca.

Zaključci nisu baš ohrabrujući za one za koje moć i zavođenje predstavlja nužan začin u njihovim životima, ali ih može utješiti drugo istraživanje koje pokazuje da povećanje testosterona i kortizola u organizmu pozitivno utiče na dobitke na berzama. Što se zdravlja tiče, trgovati na berzama ili se upustiti u ljubavne igre može biti jednako pogubno.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije