Zdravlje muškaraca u FBiH: Plaše se odlaska ljekaru i vjeruju da su zdraviji od žena

Radiosarajevo.ba
Zdravlje muškaraca u FBiH: Plaše se odlaska ljekaru i vjeruju da su zdraviji od žena

Muškarci i primarna zdravstvena zaštita - naslov je istraživanja koje je danas predstavljeno u sarajevskom Media centru.

Istraživanje je nastalo u saradnji Asocijacije XY i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva za zdravstvo FBiH, Ministarstva za zdravstvo Kantona Sarajevo, Doma zdravlja KS-a (DZ KS), Doma zdravlja Livno.

Na press konferenciji su govorile direktorica asocijacije XY Emina Osmanagić, autorica istraživanja Aida Pilav i direktorica Gender Centra Ana Vuković.

U okviru istraživanja, ciljna populacija bili su muškarci koji dolaze u ambulante porodične medicine i ispunjavaju kriterij starosne dobi od 18 do 64 godine.

Istovremeno je provedeno istraživanje putem ankete među doktorima medicine u timovima porodične medicine, a vezano za njihovu percepciju zdravlja muškaraca.

Od 311 ispitanih muškaraca u DZ KS-a, njih 130 misle da su dobrog zdravstvenog stanja, a samo 18 da im je zdravstveno stanje loše. U Livnu, od 214 anketiranih, njih 89 misli da je dobrog, a šest muškaraca da su lošeg zdravstvenog stanja

Glavni faktori rizika za nastanak hroničnih problema su kardiovaskularna oboljenja, a posebno kod muškaraca srednje životne dobi.

"U Domovima zdravlja sretali smo muškarce s različitim problemima. Zanimljivo je da se 25 posto muškaraca plaši ljekara, a 20 posto njih misli da su manje bolesni od žena.

Inače, muškarci najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti, a poražavajuće je što jako kasno odlaze ljekaru", kazala je Aida Pilav, autorica istraživanja.

"U patrijarhalnom društvu poput Bosne i Hercegovine, muškarac se idealizira kao hranitelj porodice, stub održivosti i sigurnosti porodice. Iz tog razloga, čak i kada zdravstveno stanje zahtjeva određene intervencije, muškarac se neće jednostavno odlučiti za posjetu ljekaru jer ne može napustiti posao, smatra da se s bolesti može izboriti sam ili se odluči da traži savjet supruge ili partnerice koja bez adekvatnog znanja neće sugerirati niti ohrabriti muškarca da potraži zdravstvenu pomoć, pregled ili tretman/njegu. Izostanak brige muškaraca o svom zdravlju u rizik dovodi i žene", navedeno je u istraživanju.

Potvrđene su početne teze istraživanja, koje vode do zaključka da se treba posvetiti uspostavljanju rodno zasnovanog okvira unutar zdravstvenog sektora u FBiH koji će omogućiti razvijanje posebno kreiranih usluga za muškarce i žene shodno njihovim potrebama i životnom dobu te kreiranje jasno artikulirane zdravstvene politike koja će biti posvećena muškom zdravlju.  

Zaključeno je kako kontinuirano treba jačati proces praćenja zdravlja muškaraca od zdravstvenog sistema i stalno informirati muškarce o svim faktorima rizika bitnim za specifično zdravlje muškaraca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije