Vrijeme je da kuća zamiriše: Recept za kiseli kupus s krompirom iz rerne
Zima je period uz koji nas, barem kada je kuhinja u pitanju, veže i kiseli kupus.
Zato je sada pravo vrijeme za ovaj domaćinski ručak za cijelu porodicu u kojem ćete uživati. U pitanju je kiseli kupus s krompirom iz rerne.
Osim što je ukusno, vrlo je jednostavno za napraviti.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Potrebno vam je:
1 kg kiselog kupusa
600-700 gr krompira
1 veća glavica crvenog luka
1 veća crvena svježa paprika
3 čehna bijelog luka
malo bijelog luka u granulama
lovorov list
biber, ulje
crvena mljevena paprika
Priprema:
Najbolji izbor za doručak: Ovakve prženice još niste probali, a oduševit će vas
1. Luk isjeći na krupnije "rezance", kao i papriku i bijeli luk, i sve to propržiti na ulju. Kupus isjeći na tanke "rezance", pa kad se luk proprži, ubaciti kupus.
2. Sve dinstati, bez dodatka vode, na tihoj vatri. Krompir skuhati, (ne mora biti potpuno kuhan), pa ga malo prohladiti.
3. Kada se kupus izdinstao (treba oko 30 minuta), dodati crvenu mljevenu papriku, biber, može malo i ljute tucane, i sve izmiješati.
4. Krompir (isječen ranije na kolutove) pouljiti, dodati malo crvene paprike i bijelog luka, pa "uglaviti" između kupusa nakoso. Staviti u rernu (prethodno ugrijano na 200) još 20-30 minuta, da se zapeče, piše Bakina kuhinja.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.