Vrijedni savjeti: Kako dijete naučiti plivati bez straha

Radiosarajevo.ba
Vrijedni savjeti: Kako dijete naučiti plivati bez straha
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Plivanje je mnogima omiljena ljetna aktivnost, a mnogi roditelji upravo godišnje odmore koriste kako bi svoje dijete naučili plivati.

Koja je idealna dob za početak učenja plivanja, koje radnje moraju prethoditi ulasku u vodu i kako se nositi s dječjim strahom od vode, samo su neka od pitanja koja prolaze glavom mnogih roditelja.

Sručnjak iz Hrvatske Dalibor Mayer dao je neke korisne savjete.

1. Neka učenje plivanja počne nakon četvrte godine

2. Odrađivanje predvježbi na suhom

Prije ulaska u vodu dijete mora na suhom naučiti pokrete koje će izvoditi u vodi. To su kraul (poznat i kao pseći način plivanja) te slobodni stil poznat kao žabica.

3. Prskanje vodom prije samog ulaska u bazen ili more

Prije ulaska u bazen ili more djetetu je potrebno namočiti dijelove tijela, pa čak i lagano poprskati oči kako bi se one privikle na vodu jer upravo to kod djece često izaziva najveći strah – spoznaja da će im tokom boravka u vodi ona doći do očiju te da će to rezultirati utapanjem, piše Zadovoljna.hr.

4. Stavljanje u položaj plutanja

Jednom kada dijete uđe u vodu i prije nego što započne s izvođenjem ranije usvojenih pokreta, roditelj mu mora omogućiti da pluta na vodi. Najvažnija stvar je da kukovi budu podignuti prema površini vode te da i glava bude blizu površine vode. Mogu se koristiti rekviziti.

5. Prvo učenje kraula, potom drugih stilova

Učenje poznatog stila plivanja kraula trebalo bi biti prioritet svakog roditelja. Djeca tako uče kako grabiti vodu rukama i kako upravljati nogama.

Djetetu to možete objasniti tako da njegove ruke usporedite s lopaticama koje grabe vodu.

Šta ako postoji strah od vode?

Unatoč svim tim vježbama neka djeca osjećaju neopisiv strah od vode. Najvažnije je pojasniti djetetu da ste uz njega, da ga razumijete i da će sve biti u redu.

Odgađanje učenja plivanja na još koju godinu ne preporučuje se, nego je bolje što prije suočiti se sa strahom i prevladati ga. U tome upravo roditelj i njegov način komunikacije s djetetom imaju presudnu ulogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije