Vrijede i danas: Pet savjeta za smirenost koji su stari 400 godina

0
Radiosarajevo.ba
Vrijede i danas: Pet savjeta za smirenost koji su stari 400 godina
Foto: Pinterest / Knjiga koja je napisana prije 400 godina

Kad su u pitanju knjige za samopomoć, pomislili biste da što su one novije, to su bolje. Na kraju krajeva, zar ne želimo svi da saznamo za najnovije alatke kako bismo postali najbolje verzije nas samih?

E, pa nije uvijek tako.

Anatomija melanholije Roberta Burtona možda jeste napisana 1621. godine, ali njeno revolucionarno shvatanje ljudske prirode ostaje izuzetno moderno i dan-danas. Burton, britanski sveštenik i učenjak, sakupio je skoro dvije hiljade godina učenja, od starogrčke filozofije do medicine 17. veka.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Dobro je poznavao ovu temu, pošto je i sam patio od „melanholije": tegobe za koju se smatra da podrazumijeva potištenost, depresiju i inerciju. Ali, koliko se Bartonovo legendarno djelo uklapa u današnje shvatanje depresije i poremećaja raspoloženja?

Amy Liptrot, škotska novinarka i autorka, ponovo je pročitala Burtonovo djelo i objavila Novu anatomiju melanholije, ažurirani vodič za 21. vijek. Ona tvrdi da su mehanizmi za unaprjeđenje našeg mentalnog zdravlja iz 1620-ih i dalje jednako korisni danas kao što su bili tada, piše BBC.

1. Pratite svoje raspoloženje i prepoznajte obrasce

Nekome ko pati od nje, depresija zna da izgleda kao da nema nikakvog reda ili pravila, a opet naša raspoloženja mogu da slijede prilično slične obrasce. Burton je teoretisao da je melanholija "nasljedna bolest" i tražio obrasce mentalne bolesti u čitavim porodicama i između generacija. Ispostavlja se da vjerovatno nije mnogo omašio poentu - danas se zna da depresija ima i genetsku komponentu i komponentu okruženja.

"Gdje god roditelj pati od teške depresije, volela bih da vidim da dijete i njegova šira porodica učestvuju u njezi i dobijaju priliku da i sami prime negu", kaže doktorka Francis Rice, koja radi sa porodicama na liječenju depresivnih poremećaja.

Ali, nisu samo genetski obrasci korisni u predviđanju mentalnog oboljenja: možemo i da proučavamo obrasce vlastitog ponašanja. Burtonovo proučavanje melanholije nije se bavilo samo trenucima neraspoloženja, on čitaoca vodi i do vrtoglavih visina svojih emocija.

Uz naš napredak u shvaćanju poremećaja raspoloženja, savremeni akademici su sugerisali da bi Burtonovi ekstremni usponi i padovi mogli da budu simptomi bipolarnog poremećaja. On je imao fascinantne uvide u vlastita neprestano promjenjiva raspoloženja i okolnosti koje su uticale na njih.

Danas se njegova svjesnost može smatrati vitalnim sredstvom za kontrolu mentalne bolesti: ako možemo da zapazimo obrasce u našem raspoloženju i ponašanju, možemo da upravljamo spoljnim faktorima koji im doprinose.

2. Prednosti hladne vode

Možda zvuči pomalo kontraintuitivno, ali ako zaronite u hladnu vodu možete se osjećati ushićeno. U knjizi, Burton je sakupio ogroman dijapazon ideja i tekstova koje su napisali drugi.

Prednosti kupanja na otvorenom, "u rijekama i hladnoj vodi" bila je jedna takva teorija koju je ovaj uvrstio, jer je to savetovao svakome ko želi da poživi dugim životom. Izgleda da on jeste nabasao na nešto važno.

"Kako se polako navikavate na šok od hladne vode i počinjete bolje da se nosite s tim fiziološki i na ćelijskom nivou, istovremeno se smanjuju upalne reakcije prilikom drugih vrsta šokova i stresova koji se nalaze u srži pojava kao što su depresija", kaže doktor Mike Tipton, direktor laboratorije za istraživanja ekstremnih okruženja pri britanskom Univerzitetu u Portsmutu.

3. Ostanite u bliskom kontaktu sa prirodom

Pa šta ako živite u gradu? Idite u park, gajite biljke u stanu ili posmatrajte ptice s prozora ili balkona. Priroda je, za Burtona, bila ključna za ublažavanje simptoma melanholije.

On je veličao vrijednost bilja i cvijeća kao što su boražina i kukurijek za, kako je bilježio, "raščišćavanje mentalne zamagljenosti, pročišćavanje vena od melanholije i uveseljavanje srca".

Profesor Simon Hiscock, direktor Oksfordske botaničke bašte u Velikoj Britaniji, kaže da se biljke kao što su boražina koriste za liječenje od melanholije, anksioznosti i depresije još od davnina. Ne samo da se smatralo da ova neupadljiva biljka unosi radost u vaš život, već se tvrdi i da se dodavala rimskim vojnicima u vino kako bi stekli hrabrost u bitkama.

Barton je istakao da se efekti „uveseljavanja" iz prirode nisu ograničavali samo na jestivo bilje. On je bio i strastveni zagovornik pozitivnih efekata koje na ljudsko telo imaju baštovanstvo, okopavanje i oranje.

Britanski baštovan i voditelj Monthy Don, koji se i sam borio protiv teške depresije, opisuje "snažnu ljekovitost" koja potiče od fizičkog povezivanja sa biljkama, obrađivanja zemlje i praćenja rasta bilja koje je posadio.

"Ustanovio sam da je vježba najbolja kad je u kombinaciji sa nekom vrstom svrhe", dodaje on.

Šetnja pasa, na primjer, omogućuje vežbu, cilj i povezivanje sa prirodom. Burtonova uverenja u vezi sa snagom "izlaska napolje" sada su čak i zvanično priznata i uvršćena u liječenje koje pruža britanska Nacionalna zdravstvena služba.

4. Kad podijelite problem, prepolovili ste ga

Burton je predlagao: "Budi u društvu prijatelja čije šale i veselje mogu da vas obraduju."

"Najbolji put do olakšanja je da bijedu svalimo i na nekog našeg prijatelja, a ne da je samo utrljavamo u vlastita prsa", rekao je Burton prije 400 godina.

Introspekcija i izolacija uobičajeno su ponašanje među osobama koje pate od depresije. Iako se od toga oboljeli rijetko osjeća bolje, društveno ponašanje protivno tim impulsima ume da deluje gotovo nemoguće.

Doktorka Rise, koja radi s porodicama kako bi bolje shvatila depresiju, predlaže zakazivanje prijatnih aktivnosti u sklopu plana liječenja, što pruža poticaj za dovršavanje aktivnosti i povećava šanse da pacijent izvuče korist iz njih, pa čak i ako je to upravo suprotno od onoga što osjeća da želi da radi.

Barton je prokljuvio nešto važno i kad je predložio da "iskoristite prijatelje čije pošalice i veselje mogu da vas oraspolože". Ako ispričate ljekaru za svoja loša raspoloženja, od njega biste očekivali da vam prepiše terapiju antidepresivima.

Ali da li ste znali da u zemljama kao što je Danska, Kanada i Velika Britanija, ljekari sada prepisuju "recepte za druženje", kao što su časovi slikanja, posete muzejima ili grupne šetnje?

Liptrot kaže da ako samoća, umjesto ozbiljne mentalne bolesti, izaziva anhedoniju (prestanak uživanja u prijatnim aktivnostima), onda bi recept za druženje mogao da bude mnogo korisniji od lijekova.

5. Ravnoteža između posla i života

U redu, Burton nije baš upotrebio izraz „ravnoteža između posla i života", ali je umesto toga govorio o "ljubavi prema učenju" nasuprot "pretjerivanju u studijama".

Njegova teorija bila je da previše vremena provedeno pogrbljeno nad knjigom čitajući i pišući znači da automatski nije dovoljno vremena posvećeno drugoj praksi znanoj kao dobroj po mentalno zdravlje, poput vježbe, sna i druženja.

I tu nastupa ravnoteža: kad su nam misli nemirne i uznemirene, učenje pruža dobrodošlo skretanje pažnje, pozitivan fokus i rad s ciljem. Ali, ako previše učite i osamite se, zapostavićete druge aktivnosti koje hrane zdrav um.

Burtonove riječi možda potiču iz nekih prošlih vremena, ali njegova zbirka teorija o uzrocima, simptomima i liječenju melanholije i dan-danas su korisni i relevantni. Njegovo shvatanje fiziologije jeste zastarjelo - njegovo poznavanje medicine zasnivalo se na "humoralnoj teoriji" Starih Grka, gde je sistem od četiri tjelesna "humora" ili tečnosti (crna žuč, žuta žuč, krv i flegma) određivao kako funkcioniše ljudsko tijelo, njegov izgled, pa čak i karakter.

Štaviše, "humorizam" je preovladavao sve do 1850-ih, kad ga je zamijenilo otkriće patogena (organizama koji izazivaju bolesti) i "teorija bacila" naučnika Luja Pastera, čiji je rad zaslužan za revoluciju u medicinskom načinu razmišljanja.

Ali uprkos tome, Burton je posedovao urođeno shvatanje kako najbolje ublažiti naše simptome melanholije. Ako su samosvest, plivanje, priroda, zajednica i čitanje radili posao za ljude pre 400 godina, zašto ne bi za nas ovde i danas?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije