Vakcine pozitivno djeluju na mentalno zdravlje

0
Hina
Vakcine pozitivno djeluju na mentalno zdravlje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Cjepivo protiv COVID-19 pozitivno utječe na mentalno zdravlje imuniziranih Amerikanaca, čak i nakon prve doze, objavio je Univerzitet Južne Kalifornije.

Istraživanje koje je finansirala fondacija Billa i Melinde Gates provedeno je na oko 8.000 Amerikanaca.

“Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured ili da se zaposle”, rekli su naučnici.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su “javnozdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije”, ali i da “kod ljudi stvaraju osjećaj izoliranosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu”.

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući “nedostatak intimnih kontakata” za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege s University Collegea u Londonu kažu da je “povezan s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću”.

Studija Kirsch, provedena tokom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na “važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima”.

“Intimni kontakt, nasuprot prijateljskom i profesionalnom, bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijima za psihološko zdravlje”, piše u studiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije