Voće sa najmanjom količinom šećera: Jedite koliko vam srce želi

0
Radiosarajevo.ba
Voće sa najmanjom količinom šećera: Jedite koliko vam srce želi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Znamo kako je to kad vam organizam neprestano traži nešto "slatko", ali smo svi svjesni posljedica velikog unosa šećera.

Stoga često pribjegavamo ili smanjenju unosa šećera ili potpunom izbjegavanju, ali ukrotiti želju za slatkim može biti nevjerovatno teško.

Možda ste već izbacili prerađene šećere, ali možda niste shvatili koliko šećera voće sadrži ili možda živite s dijabetesom i želite znati koje će voće najmanje utjecati na vaš šećer u krvi. Dok voće osigurava mnoge važne hranjive tvari, neke sorte imaju više šećera od drugih. Saznajte koje voće ima najmanji udio šećera kako biste zadovoljili želju za slatkim, piše Healthline.

Hifa-Oil će stipendirati Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića

Hifa-Oil će stipendirati Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića

1. Limuni i limete

S visokim udjelom vitamina C, limun i njihovi zeleni parnjaci prilično su kiselo voće. Postoji samo oko 1,13 grama (g) pouzdanog izvora šećera u limeti i 2,1 g pouzdanog izvora u limunu.

2. Maline

Sa samo nešto više od 5 g, nešto više od kašičice šećera po šolji i puno vlakana koja vam pomažu da se zasitite, maline su nevjerovatno bobičasto voće koje se našlo na popisu.

3. Jagode

S obzirom na to koliko su slatke i ukusne, jagode imaju iznenađujuće nizak sadržaj šećera. Šolja sirovih jagoda sadrži oko 7 g šećera i više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

4. Kupine

Kupine također imaju samo 7 g pouzdanog izvora šećera po šolji i kao bonus, ove tamne bobice bogate su antioksidansima i vlaknima.

5. Kivi

Ovi plodovi zelenog mesa tehnički se smatraju vrstom bobičastog voća. Kivi je bogat vitaminom C i ima malo šećera, sa samo 6,7 g pouzdanog izvora šećera po voćki.

6. Grejpfrut

Još jedno citrusno voće na popisu je grejp. Iako grejpfruti sigurno nemaju slatki okus kao grožđe, izvrstan su dodatak doručku, sa samo 10,6 g šećera u pola grejpa.

7. Lubenica

Lubenice su kultno ljetno voće. Možda se čine kao poslastica, ali imaju malo šećera. Cijela šolja lubenice narezane na kockice ima manje od 10 g šećera. Bonus jedenja lubenice je odličan izvor elektrolita, vitamina A i vitamina C.

8. Naranče

Naranče su još jedan odličan slatki međuobrok u kojem možete uživati ​​bez unosa puno kalorija ili šećera. Također su dobar način da povećate unos vitamina C. Tipična naranča ima gotovo 14 grama šećera i oko 77 kalorija.

9. Breskve

Breskve mogu biti nevjerovatno slatke, ali s manje od 13 g šećera u breskvi srednje veličine, još uvijek se smatraju voćem s niskim sadržajem šećera, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije