Mnogima omiljeno ljetno voće: Da li ste znali da breskve i nektarine dijeli jedan gen razlike?

0
Radiosarajevo.ba
Mnogima omiljeno ljetno voće: Da li ste znali da breskve i nektarine dijeli jedan gen razlike?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Breskve i nektarine su voće druge polovine ljeta, od jula pa nadalje. Sočne i mirisne, mnogima su drage. Za one koji ne vole dlakavu koru breskvi, tu su "gole" nektarine. Da li ste znali da je ovo sve isto voće i da je iz porodice ruža?

Najbolje i najrasprostranjenije voćke dolaze iz porodice Ruža, Rosaceae, poput kajsija, jabuka, krušaka, šljiva, kajsija, badema, pa čak i jagoda, kupina i malina.

Ali za nekatarine i breskve dugo se vuče vezana jedna dezinformacija, a to je da su nektarine križanac breskvi i šljiva. Međutim, istina je drugačija – nektarine su breskve kod kojih je došlo do mutacije na genu MYB25 i tako su postale glatke, izgubile onaj fuzz. Radi se o recesivnoj mutaciji i ako bi smo kružali breskvu i nektarinu, dobili bismo bilju sa plodovima koji imaju dlačice.

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

Čak i stručni naziv za breskvu, Prunus persica zapravo nije ispravan - ovo sugeriše da je breskva iz Perzije, odnosno današnjeg Irana, a nije, nego je iz Kine, gdje se uzgaja već više od 4000 godina. Smatra se da je breskva prvo kultivirana u dolini rijeke Yangtze, a kasnije se proširila širom Kine i okolnih područja.

U kineskoj kulturi, breskva ima posebno značenje i često se povezuje s besmrtnošću i dugovječnošću. U starim kineskim mitovima, besmrtni bogovi su jeli breskve kako bi zadržali svoju vječnu mladost. Breskve su bile cijenjene i kao darovi carevima, a njihov simbolizam bio je prisutan i u umjetnosti i književnosti.

Zapravo stručni naziv pokazuje put prijenosa ovog voća – ono je izgleda u Evropu, u antičku Grčku i Rim došlo preko Perzije.

U breskvama i nektarinama je pronađeno preko 85 spojeva, uključujući i važne vitamini i različite karotenoidi, koji im daju boju. Istraživanja su pokazala da u njima postoje jedinstveni aromatični spojevi kakvi su C6 spojevi, laktoni, C13 norisoprenoidi, aldehidi, alkoholi, esteri, ketoni i terpeni.

Rezultati su pokazali da su heksanal, 3-metilbutanal, (E)-2-heksen-1-ol, 3-merkaptoheksil acetat, (E,E)-2,4-dekadienal, 2-metilpropanal, γ-dekalakton, 2-metilbutanal , teaspiran i δ-dekalakton ključni aromatski aktivni spojevi.

Inače postoji preko 2000 sorti ovog voća, veliki proizvođač je američka savezna država Georgia, ali oko 60% breskvi danas dolazi iz Kine, prema podacima iz 2020, piše Nauka govori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije