Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja
Foto: Društvene mreže / Kivi

Kivi je višegodišnja oktobarska biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi.

Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada voćna vrsta. Počela se uzgajati u Novom Zelandu prije 50-ak godina, prije 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U Hrvatskoj se uzgaja u primorskom području. Na mjestima na kojima postoje preduslovi za uzgoj, kivi se pokazao kao vrlo rentabilna kultura, naime u punom rodu u intenzivnom nasadu donosi oko 20 t/ha.

Pun vitamina C, kivi ima snažna antioksidativna svojstva, koja pomažu u jačanju funkcije imunološkog sistema i poboljšavaju zaštitu i popravak stanica. Studije ukazuju na to da je kivi bogat vlaknima i kalijem što je moguća pomoć za zdravlje srca i disajne ​​funkcije. Druga ipak istraživanja pokazuju da je kivi koristan za djecu s respiratornim problemima.

Važna informacija za građane: Naredna dva dana obustava saobraćaja zbog koncerta u centru Sarajeva

Važna informacija za građane: Naredna dva dana obustava saobraćaja zbog koncerta u centru Sarajeva

Istraživači s Tajvanskog medicinskog univerziteta Taipei proučavali učinke konzumacije kivija na san. Otkrili su da je svakodnevna konzumacija kivija povezana sa značajnim poboljšanjima kvalitete i količine sna.

Njihova studija uključila je 22 žene i dva muškarca u dobi od 20 do 55 godina. Svi su imali neki oblik poremećaja sna. U periodu od četiri sedmice volonteri su jeli dva kivija jedan sat prije spavanja. Istraživači su prikupljali podatke o spavanju dobrovoljaca tokom cijelog razdoblja istraživanja koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik o kvaliteti sna i ručne satove koji su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon četiri sedmice konzumiranja kivija, istraživači su otkrili značajna poboljšanja u nekoliko mjera:

Ovo su neka prilično dramatična poboljšanja kvalitete, količine i učinkovitosti sna, piše na SleepDoctor.com.

Kivi

Ista antioksidativna svojstva koja pružaju mnoge druge zdravstvene dobrobiti također mogu pomoći u poboljšanju sna. Odnos između hrane s antioksidansima i sna tek se počinje povezivati. Istraživanja su utvrdila osnovnu vezu između sna i antioksidansa u tijelu. Studije pokazuju da je loš san povezan sa smanjenom razinom antioksidansa, a također da se čini da san pomaže obnoviti nivo antioksidansa. Niz studija pokazalo je negativne učinke opstruktivne apneje za vrijeme spavanja na antioksidacijsku funkciju, te da je antioksidans vitamin C učinkovit u liječenju kardiovaskularnih problema povezanih s apnejom za vrijeme spavanja. Ova najnovija studija mogla bi ukazati na ulogu kivija i drugih namirnica s visokim sadržajem antioksidansa u liječenju problema sa spavanjem.

Osim svoje snage kao antioksidansa, kivi je također voće s visokim sadržajem serotonina. Serotonin je također kritičan za kvalitetan san. Serotonin u tijelu pomaže lakše zaspati i održati san tijekom noći. Hormon je uključen u regulaciju kretanja kroz faze sna, uključujući vrijeme provedeno u najdubljem, sporovalnom snu. Serotonin također pomaže u stimulaciji budnosti ujutro. Istraživanja pokazuju da manipulacija nivoima serotonina naviše ili naniže može potaknuti ili spriječiti san. Čini se da serotonin stupa u interakciju s melatoninom, drugim hormonom koji je neophodan za spavanje, pomažući u regulisanju tjelesnog 24-satnog cirkadijalnog ciklusa, kao i drugih fizioloških funkcija.

Hrana bogata magnezijem i kalijem pomaže u opuštanju i cirkulaciji. Oni uključuju tamno lisnato povrće, banane, orašaste plodove, sjemenke, citruse, rajčice i cjelovite žitarice. Hrana bogata kalcijem pomaže u povećanju razine melatonina. Mliječni proizvodi, soja, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice su jak izvori kalcija.

Ipak, u zaključku se donosi da nam jedna studija ne može reći sve što trebamo znati o učinku konzumacije kivija na san. Dodatna istraživanja su potrebna kako bi potvrdili i proširili ove vrlo zanimljive početne rezultate. Svejedno, nema sumnje da je prehrana bogata vitaminima, s niskim postotokom masti i šećera korisna za vaš san, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije