Savršena za ljeto: Napravite ovu mousse tortu od malina i pistacija
Ako tražite desert koji će impresionirati svojim izgledom i okusom, Mousse torta od malina i pistacija je pravi izbor.
Kombinacija hrskave kore od keksa, osvježavajućeg mousse-a od malina i bogatog mousse-a od pistacija stvara savršenu ravnotežu tekstura i okusa. Ovaj desert nije samo ukusan, već i vizualno atraktivan, s bijelom čokoladom i svježim malinama koji ga krase.
Savršen za posebne prilike ili kada želite počastiti svoje najmilije nečim posebnim. Recept je podijelio Chef Marcelo Mintz. Uživajte!
Dragan Marković tužio Rukometni savez Bosne i Hercegovine
Za koru:
- 180 grama mljevenog keksa
- 50 grama šećera
- 115 grama maslaca, otopljenog
Za mousse od maline:
- 240 grama svježih malina
- 50 grama šećera
- 15 ml soka od limuna
- 240 ml vrhnja za šlag, tučenog
- 1 kašika želatina u prahu
- 45 ml vode
Ukusan, sladak, i neodoljiv: Napravite ovaj cheescake koji vas neće ostaviti ravnodušnima
Za mousse od pistacija:
- 240 grama paste od pistacija (može i namaz)
- 50 grama šećera
- 240 ml vrhnja za šlag, tučenog
- 1 kašika želatina u prahu
- 45 ml vode
Za preljev:
- 240 grama bijele čokolade
- 120 grama svježih malina
- 60 grama nasjeckanih pistacija
Ljetna poslastica bez pečenja: Napravite sladolednu tortu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 165°C. Namastite kalup za torte promjera 23 cm. U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, šećer i otopljeni maslac. Smjesu pritisnite na dno pripremljenog kalupa. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi.
Mousse od malina:
Stavite želatinu u vodi i ostavite sa strane. U malom loncu pomiješajte maline, šećer i sok od limuna. Kuhajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu i smjesa ne zgusne, otprilike 10 minuta. Dodajte hidratiziranu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte smjesu od malina u tučeno vrhnje. Rasporedite mousse preko kore i stavite u frižider.
Mousse od pistacija:
U srednjoj zdjeli pomiješajte pastu od pistacija i šećer. U staklenoj posudi pomiješajte vodu i želatinu, te zagrijte u mikrovalnoj pećnici 20 sekundi dok se želatina ne otopi. Umiješajte otopljenu želatinu u tučeno vrhnje. Rasporedite mousse od pistacija preko sloja mousse-a od malina i stavite u frižider. Posipajte nasjeckane pistacije po sloju mousse-a od pistacija. Za dekoraciju prelijte otopljenu bijelu čokoladu preko vrha torte. Ukrasite svježim malinama i nasjeckanim pistacijama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.