Zdravlje / Vježbanje smanjuje rizik od bolesti srca i kod osoba s genetskom predispozicijom

19. 04. 2018. u 07:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 35

Ljudi koji mnogo vježbaju imaju manje izglede za srčani ili moždani udar od neaktivnih osoba čak i kad imaju genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazalo je britansko istraživanje.

Osobe s jačim stiskom ruke, više tjelesnih aktivnosti i boljom kardiovaskularnom formom imaju manji rizik od srčanih bolesti čak i u slučajevima kad su u porodici zabilježeni slučajevi srčanih i moždanih udara, pokazalo je istraživanje.

“Čak i kad imate veći genetski rizik, možete vježbanjem poboljšati svoje izglede za zadržavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja”, kaže voditelj istraživanja Erik Ingelsson, naučnik s medicinskog univerziteta Stanford u Kaliforniji.

Primjerice među osobama s umjerenim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti, obuhvaćenima istraživanjem, pojedinci s najsnažnijim stiskom ruke imali su 36 posto manje izglede razviti koronarnu srčanu bolest i imali su 46 posto niže izglede razvoja atrijske fibrilacije u odnosu na ljude s najslabijim stiskom ruke, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation.

Ilustracija - undefined

A među osobama s visokim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti oni koji su bili u najboljoj kardiovaskularnoj formi imali su 49 posto niži rizik koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji su bili najmanje u formi.

Oni su također imali 60 posto manji rizik od atrijske fibrilacije, čestog poremećaja srčanog ritma koji izlaže ljude riziku moždanog udara.

Nijedan sudionik na početku istraživanja nije imao srčanu bolest i bili su u dobi od 40 do 69 godina, a polovica je ostala u istraživanju i duže od šest godina.

Tokom istraživanja zabilježeno je 20.914 slučajeva srčanih bolesti, moždanih udara, atrijske fibrilacije i srčanog zastoja.

Naučnici su uz pomoć upitnika o tjelesnoj aktivnosti procjenjivali koliko ispitanici vježbaju a uz pomoć pokretnih traka procjenjivali su stvarnu kardiovaskularnu formu svakog ispitanika, dok su spravama mjerili jakost stiska ruke. Prikupili su i podatke o bolestima u porodici.

Pokazalo se da je vježbanje povezano s manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji utječu poput dobi, spola, etničke pripadnosti, društveno-ekonomskog statusa, dijabetesa, pušenja, krvnog pritiska, pretilosti i korištenja lijekova za smanjivanje holesterola.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA