Više ne morate brinuti ako vam pomfrit dugo stoji: Samo uradite ovo i opet će biti hrskav

0
Radiosarajevo.ba
Više ne morate brinuti ako vam pomfrit dugo stoji: Samo uradite ovo i opet će biti hrskav
Foto: Pexels / Pomfrit

Pomfrit je savršena užina koja je uvijek idealna za utaživanje gladi, bilo da dolazi iz omiljenog fast fooda ili iz vlastite kuhinje.

Međutim, svi znamo da ostatci pomfrita brzo postanu gnjecavi, gube onaj neodoljivi hrskavi osjećaj i postanu bez okusa.

Ipak, stručnjaci za hranu pronašli su način da ožive preostali pomfrit, a taj je proces izuzetno jednostavan i traje manje od pet minuta uz aparat koji vjerovatno već imate kod kuće. Hunter Ebling, stručnjak za hranu iz Maine Lobster Now, tvrdi da je friteza na vrući zrak savršen način za vraćanje hrskavosti pomfritu.

Zatreslo se sve: Voditelj tokom prenosa uživo zabilježio strašan zvuk u studiju. Poslušajte

Zatreslo se sve: Voditelj tokom prenosa uživo zabilježio strašan zvuk u studiju. Poslušajte

"Friteza na vrući zrak izvrsno djeluje na pomfrit koji je stajao jer cirkuliše vrući zrak oko njih, ravnomjerno ih hrskajući bez da postanu masni," objašnjava.

"Postavite je na 190°C i ostavite čipse oko četiri minute, i dobit ćete pomfrit koji će okusiti kao svježe pečeni, bez gnjecavih dijelova."

I način na koji čuvate ostatke može napraviti veliku razliku. Hunter preporučuje da ih što prije ohladite i spremite u frižider s labavim poklopcem.

"Stavljanje u hermetički zatvorenu posudu može izgledati kao dobra ideja, ali zapravo zadržava vlagu, što ih čini još gnjecavijima prilikom ponovnog zagrijavanja," upozorava Hunter. Također, prije nego ih stavite u fritezu, preporučuje da ih osušite kuhinjskom krpom ili ih lagano posolite kako biste uklonili višak vlage, jer suhi pomfrit lakše postaje hrskav.

Tajna savršenog pomfrita bez ulja koja čuva vašu liniju: Jedna stvar je ključna

Tajna savršenog pomfrita bez ulja koja čuva vašu liniju: Jedna stvar je ključna

Za one koji nemaju fritezu, postoji i drugi način za oživljavanje pomfrita. Prema Hunteru, obična rerna može obaviti posao ako ih pravilno podgrijete.

Preporučuje: "Zagrijte rernu na 220°C, rasporedite pomfrit u jednom sloju na lim za pečenje i nemojte ih slagati, jer će se inače pariti umjesto da postanu hrskavi. Pecite oko pet do deset minuta. Ovaj postupak zagrijat će ih i održati omiljenu hrskavost."

Ako želite ići korak dalje, prženje na tavi također je izvrstan način.

"Vrlo vruća tava s malo ulja može čipsu vratiti život na odličan način," kaže Hunter.

"Ne trebate puno ulja, samo dovoljno da prekriva dno tave, i trebate stalno pomicanje pomfrita kako ne bi izgorjeli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije