Velike prednosti: Naučnici otkrili najzdraviji položaj za spavanje

Radiosarajevo.ba
Velike prednosti: Naučnici otkrili najzdraviji položaj za spavanje
Pixabay / Ilustracija
Spavajući provedemo trećinu svog života, a za mnoge je san jedna od omiljenih aktivnosti. No, rijetko ko obraća pažnju na vezu između položaja spavanja i utjecaja istog na zdravlje.

Iako svako ima svoje preferencije te se položaji često mijenjaju usljed noći, nedavna su istraživanja kako je jedan položaj najbolji za ukupno zdravlje, piše Express.

Riječ je o spavanju na lijevom boku, čija je osnovna prednost to što djeluje blagotvorno na unutarnje organe, no ima i brojne druge:

Poboljšava funkciju limfnog sistema

Limfni sistem igra ključnu ulogu u uklanjanju otpada te toksina iz organizma. Stručnjaci ističu kako se kanal prsišta (ujedno i najveći splet žila limfnog sistema) nalazi na lijevoj strani. Zbog toga spavanje na lijevom boku potiče eliminaciju otpadnih materijala. Budući da limfa osigurava prijevoz masti, proteina i drugih važnih tvari, ležanje na toj strani omogućuje bržu izmjenu.

Omogućava slezeni da bolje obavlja svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sistemu te se također nalazi na lijevoj strani tijela. Kad spavamo na lijevoj strani, ona efikasnije radi, a glavni razlog za to je gravitacija koja potiče cirkulaciju prema slezeni.

Potiče probavu

Spoj između tankog i debelog crijeva također se nalazi na lijevoj strani tijela. Kad spavamo u tom položaju, gravitacija također potiče probavu te prijelaz otpadnih tvari, što omogućuje brži prolazak kroz crijeva.

Olakšava žgaravicu

Patite li od česte žgaravice, najbolja je ideja da spavate na lijevom boku. U tom položaju se želudac nalazi ispod sfinktera koji spaja ždrijelo sa želucom, pa se spriječava povratak sadržaja želuca i dizanja kiseline.

Spašava jetru od preopterećenja

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj može opteretiti rad tog organa. Puno je bolja ideja spavanje na lijevoj strani, što onemogućuje toksinima i štetnim tvarima da preopterećuju jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća te je pumpa dalje po tijelu. Stoga spavanje na lijevoj strani omogućava srcu da lakše obavlja svoj posao, osobito za aortu i venu cavu, veliku venu koja nosi krv bogatu ugljik dioksidom iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kralježnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije