Već danas napravite: Jogurt lepinje bez kvasca i fine balon lepinje

Radiosarajevo.ba
Već danas napravite: Jogurt lepinje bez kvasca i fine balon lepinje
Screenshot / Lepinje

Donosimo vam recept za odlične lepinje koje se prže u ulju, ali mogu se ispeći i u pećnici, tada su manje masne. Također, tu su i balon lepinje odlične za puniti mesom i povrćem

Recept za jogurt lepinje

Sastojci:

550 g brašna
300 ml jogurta
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte jogurt, šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u hladnjak na 10 minuta.

Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica. Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjura i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće.

Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici.

Ove lepinje fantastično idu uz svježi sir i vrhnje, ajvar, kajmak, pekmez..., prenosi Atma.

Recept za balon lepinje

Možete napraviti drugu varijantu lepinja, tzv. balon lepinje koje imaju mekanu koru i veliki otvor unutar nje, što je savršeno za umetanje mesnih delicija, ili jela od povrća, sira...

Video recept kako ih napraviti kod kuće na YouTubeu je objavio Pekar pekarica. Mnogi koji su isprobali ovaj recept su oduševljeni, pokušajte ih i vi napraviti.

Pogledajte kako pripremiti balon lepinje:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije