Važno je znati: Nemojte napraviti ovu grešku u vrtu jer ćete uništiti rast sadnica

0
Radiosarajevo.ba
Važno je znati: Nemojte napraviti ovu grešku u vrtu jer ćete uništiti rast sadnica
Foto: Pexels / Mnogi rade ovu grešku

Nakon što je topli februar sa sobom donijela prve radove u vrtu, u martu slijede i prvi plodovi rada u obliku prvih pupova, pojave nježnih zelenih listova i rasta prvih lukovica.

U ovom osjetljivom periodu posebno je bitno pažljivo odrađivati sve poslove u vrtu kako ne biste nanijeli nepopravljivu štetu svojim biljkama, koje su uglavnom tek u začetku rasta. Iskusni britanski hortikulturist Monty Don posebno je upozorio na jednu čestu grešku koju mnogi rade u održavanju vrta, a koja može znatno naštetiti budućem rastu pojedinih vrsti.

"Nikako nemojte dirati lukovice i prve pupoljke u ovoj fazi. U ovo doba počinje rast brojnih biljaka posađenih u jesen ili kasnije, a primijetio sam da je velik broj onih koji ih žele 'urediti' tako da čupaju lišće oko njih i slično", napomenuo je Don.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Naime, za razliku od, primjerice, sobnih biljaka kojima je važno redovno uklanjati ocvalo lišće, kod lukovica o tome ne morate voditi brigu jer će prilikom rasta one same odbaciti sve suvišne dijelove.

"Dokle god su u fazi rasta, a to ćete znati po pojavi zelenih dijelova, nemojte ih dirati. Tek krajem juna očekujte njihov prestanak rasta te u tom trenutku može ukloniti sve smeđe i ocvale listove i drvenaste stabljike", kaže Don.

Pixabay: Jako je važno ne dirati mlade sadnice

Postoji još jedna provjerena formula koja će vam pomoći da ne uništite potencijal svojih lukovica. Cijenjeni Royal Horticultural Society, naime, kako ih citira tPortal, savjetuje da je najbolje pričekati šest sedmica s bilo kakvim radovima oko sadnice od trenutka kada završi s rastom.

Također, važno je da u ovoj fazi ne zaklanjate određene sorte od sunca te ne vežete njihove stabljike kako bi 'pravilno rasle' jer biste im mogli onemogućiti dolazak to toliko potrebnih sunčevih zraka. Među sortama kojima je posebno bitno osigurati obilje sunca su narcise i tulipani, koji najbolje rastu u dobro dreniranoj podlozi, daleko od hlada te na zemlji koja gleda prema jugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije