I ove godine će biti glavni ukras u baštama: Kako njegovati ruže da bolje cvjetaju?

0
Radiosarajevo.ba
I ove godine će biti glavni ukras u baštama: Kako njegovati ruže da bolje cvjetaju?
Foto: Pixabay / Ruže

Pri planiranju i upuštanju u vrtlarske vode obično se ide velikim koracima zbog ogromnog entuzijazma.

Zato se često događa da vam cvijeće propadne, uvene ili jednostavno ne napreduje, kao da mu napredak stoji. Razočaranje koje slijedi neizbježno je i upravo zbog toga treba se unaprijed pripremiti i informirati koje vrste biljaka planirate uzgajati.

Stoga isprobajte na malim površinama, u manjim dijelovima dvorišta ili na balkonima, terasama. Jedna vrsta cvijeća kojoj je teško odoljeti i koju ćete ove sezone najčešće viđati su ruže koje s pravom nose titulu kraljice cvijeća. One su jedna od najzahvalnijih sorti koje možete posaditi i njegovati.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Čak i ako im ne posvećujete dovoljno pažnje, one će se održati i preživjeti, a pravi primjer za to su one u parkovima ili dvorištima zgrada o kojima nitko ne brine, a ionako cvjetaju godinama. Međutim, to ne znači da ako ih posadite ne trebate brinuti o njima.

Ako želite stazu ruža, posadite ih u gredice od tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu biti različite. Ako želite da se više ističu, onda neka budu iste boje. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinujete s drugim vrstama biljaka, naprimjer s ukrasnim grmljem.

Imajte na umu da ruže brzo rastu, a ovisno o vrsti mogu se raširiti ili narasti vrlo visoko. Stoga im ostavite dovoljno prostora da nesmetano rastu, a preporučuje se da to bude 40 do 50 cm razmaka.

Ruže preferiraju sunčane položaje i propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da cijeli korijen bude u rupi koju ste iskopali, prenosi Krstarica. Najvažnija stvar na koju morate obratiti pozornost pri uzgoju ruža je redovno obrezivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije