Uz pomoć nekoliko praktičnih trikova izbacite nikotin iz vašeg organizma

Radiosarajevo.ba
Uz pomoć nekoliko praktičnih trikova izbacite nikotin iz vašeg organizma
Pixabay / Ilustracija
Samo jedna cigareta uzrokuje da se vaša krv napuni dozom nikotina koja cirkulira od šest do osam sati. Većina tog nikotina tijelo izbacuje putem urina, ali potrebno je gotovo do tri dana da bi se taj proces završio.

Ipak, postoji nekoliko namirnica koje pomažu u tom procesu izbacivanja nikotina iz tijela, te su posebno važni voće i povrće, odnosno, sve namirnice koje sadrže vitamin C. To je najpoznatija supstanca koja stvara bijela krvna zrnca, "tjerajući" nikotinske čestice brže iz tijela, prenosi Curejoy.

U nastavku vam donosimo nekoliko namirnica koje pomažu u ovom procesu: 

  1. Voda - nikotin dehidrira tijelo, pa je veći unos vode neophodan jer pomaže tijelu da izbaci nikotin;
  2. Kopriva - ova biljka je puna gvožđa i korisna za dezinfekciju, te je odlična u borbi protiv infekcija;
  3. Povrće - konzumiranje većih količina celera, tikvica, graha, pa čak i krastavaca, može smanjiti nikotinsku ovisnosti. Ne jedite mnogo slatkog povrća, s mnogo šećera, jer prekomjerna količina glukoze aktivira dio mozga koji je odgovoran za uživanje i zadovoljstvo. Na taj način, glukoza može podstaknuti želju za cigaretama.
  4. Narandže - sadrže visok nivo vitamina C pa nadoknađuju ovaj vitamin u tijelu pušača koji pušenje smanjuje. Konzumiranje narandže može ubrzati vaš metabolizam i smanjiti stres;
  5. Kivi - kivi pomaže da se eliminira nikotin iz tijela i da se ono napuni vitaminima A, C i E koji smanjuju pušenje;
  6. Sok od mrkve - on sadrži vitamine A, B, C i K koji pomažu da se eliminira nikotin iz tijela. Nikotin također šteti koži, a sok od mrkve ima mnogo vitamina koji su dobri za kožu;
  7. Brokoli - sadrže visok nivo vitamina B5 i C. Brokoli sadrži supstancu koja štiti pluća od oštećenja toksina;
  8. Špinat - bogat je vitaminima i folnom kiselinom, tako da je dobar za vaše tijelo i posebno dobar u tome da vam zgadi ukus duhana.

Također, ovisnost o nikotinu i cigaretama možete smanjiti povećanim unosom voća i povrća, jer se na taj način povećava sadržaj vlakana koja donose osjećaj sitosti, a te namirnice i pogoršavaju ukus duhana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije