Uz ovih šest trikova držite kuhinju čistom i mirisnom, jedan će vas posebno iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Uz ovih šest trikova držite kuhinju čistom i mirisnom, jedan će vas posebno iznenaditi
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogo je stvarčica u vašoj kući koje možete iskoristiti za temeljito (i jeftino) čišćenje te uklanjanje neugodnih mirisa.

Mali trikovi za čišćenje nekad jednostavno ne funkcionišu ili čak naprave veći nered prije nego što ste započeli.

Donosimo provjerene trikove koji vam sigurno nisu nikada pali na pamet. 

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Dodajte malo sirćeta u mašinu za pranje posuđa

Ako živite u području s tvrdom vodom, vjerovatno vas dosta frustrira posuđe koje nije oprano kako treba te i dalje izlazi prljavo. Stavite posudu s desne strane prema gore u mašinu za pranje suđa i ulijte malo sirćeta. Sirće će pomoći u suzbijanju te tvrde vode, tako da vaše posuđe izgleda besprijekorno.

Napokon se riješite tih dosadnih mrlja od kafe

Imaju li vaše šoljice za kafu tvrdoglave smeđe mrlje koje ne možete oprati? Pokušajte sa sodom bikarbonom: Pospite malo na dno svoje umrljane šoljice i dodajte dovoljno vode da se stvori pasta te dobro izribajte.

Da li i vi držite kuhinjske krpe u frižideru? Ako je vaš odgovor ne, evo razloga zašto to da uradite

Da li i vi držite kuhinjske krpe u frižideru? Ako je vaš odgovor ne, evo razloga zašto to da uradite

Soda bikarbona riješit će mrlje u samo nekoliko minuta. Zatim jednostavno isperite i operite šoljicu deterdžentom za suđe. 

Iskoristite krompir da očistite zahrđalo željezo

Ovaj trik možete koristiti i za druge zahrđale stvari. Evo kako to funkcionira: Prerežete krompir na pola, prerezan kraj umočite u sapun ili sodu bikarbonu i istrljate zahrđali dio. Ponavljajte sve dok se hrđa ne ukloni! 

Držite malo krede u svojoj kuhinji

Kreda je super upijajuća, što je čini izvrsnim čarobnim štapićem za mrlje. Ukloni višak hrane i ulja s zaprljane odjeće ili kuhinjskih krpa čistim papirnatim ubrusom - i pokrijte cijelo mjesto usitnjenom kredom. Zatim, prije nego što bacite svoj uljem zamrljani predmet na pranje, istrljajte mjesto s malo sredstva za uklanjanje mrlja ili deterdženta za pranje rublja, operite ga vrućom vodom i masna mrlja bi trebala nestati.  

Stavite vatu u kantu za smeće

Smeće smrdi. To je neosporiva činjenica.

Ilustracija / Čišćenje
Foto: Pexels: Ilustracija / Čišćenje

Ali evo trika kako ga učiniti malo manje smrdljivim - ili bolje rečeno, smrdljivim na dobar način. Uzmite vatu, namočite je u esencijalno ulje i spustite u kantu za smeće, ispod same vrećice. Lako je i jeftino sredstvo za borbu protiv neugodnih mirisa.

Polirajte sudoper od nehrđajućeg čelika brašnom

Ako imate sudoper od nehrđajućeg čelika, najbolje što možete učiniti je polirati ga brašnom. Operite i osušite sudoper, pospite ga cijelog brašnom, a zatim pređite na poliranje. Iznenadit ćete se koliko metal sjaji, piše MissGastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije