Detaljni savjeti / Uz banana dijetu smršajte više od 10 kilograma, bez odricanja

02. 11. 2019. u 12:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Jeftina i prakična dijeta bananama ubrzava metabolizam tako da tijelo mršavi na prirodan način, bez velikih odricanja od omiljene hrane koja se može jesti navečer.

Nakon što je godinama bezuspješno pokušavao smršati, Hitoshi Watanabe počeo je za doručak jesti banane i za šest mjeseci smršao je čak 13 kilograma.

Shvativši kako banane, osim što su bogate vitaminima i mineralima, ubrzavaju metabolizam, Hitoshi i njegova supruga Sumiko, farmaceutkinja, osmisli su praktičnu i jeftinu dijetu koja ne traži previše odricanja.

Za doručak se jedu samo sirove banane i pije voda, a za ručak i večeru može se jesti gotovo sve.

No zabranjeno je jesti sladoled i mliječne proizvode, deserte nakon obroka i piti alkohol. Vode valja piti što više, ali mora biti sobne temperature.

Za ručak i večeru smije se jesti hrana po želji, pod uvjetom da se ne jede nakon 20 sati kako bi se tokom noći potaknulo sagorijevanje kalorija. Bitno je dovoljno spavati, barem osam sati, jer nedostatak sna potiče prejedanje te želju za slatkom i masnom hranom. Iako se može jesti raznolika hrana, stručnjaci prije svega preporučuju svježe voće i povrće te nemasno meso.

Prije odlaska na dijetu bananama obavezno se posavjetujte s liječnikom, što osobito vrijedi za dijabetičare i one koji pate od niskoga pritiska jer bi mogle pogoršati njihovo stanje.

Tokom jutarnje banana-dijete nije obavezno vježbati, no ono će dodatno ubrzati metabolizam.

Zrele banane sadrže hemijske tvari koje aktiviraju površinske stanice sluznice želuca tako da proizvode debeli zaštitni sloj sluzi. On predstavlja barijeru želučanoj kiselini zbog čega izbacuje bakterije iz želuca. Na taj način smanjuje rizik od nastanka čira, želučanih i crijevnih bolesti.

Banana je bogata kalijem, magnezijem i dijetalnim vlaknima koji pomažu u normalizaciji krvnog tlaka, a istraživanja pokazuju da znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Budući da sadrži ugljikohidrate koji potiču hormone sreće, preporučuje se ljudima koji su skloni depresiji ili anksioznosti.

Banane povećavaju apsorpciju kalcija iz organizma zbog čega se dulje zadržava u kostima. Jedenjem banana se smanjuje rizik od osteoporoze u starosti te rizik od bolesti zglobova i kostiju.

NEMA KOMENTARA