Uskoro će ramazan a mi vam donosimo najbolji recept za kadaif

3
Radiosarajevo.ba
Uskoro će ramazan a mi vam donosimo najbolji recept za kadaif
Coolinarika / Kadaif

Kadaif potiče iz Palestine, ali je na područje Bosne i Hercegovine stigao dovoljno davno da ga se smatra domaćim specijalitetom.

Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama a pripadnici muslimanske vjeroispovjesti često spremaju kadaif u toku mjeseca ramazana.

Recept je veoma jednostavan, a koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

EU odobrila 90 milijardi eura kredita za Ukrajinu, još ništa od korištenja zamrznute ruske imovine

EU odobrila 90 milijardi eura kredita za Ukrajinu, još ništa od korištenja zamrznute ruske imovine

Sastojci:

  • 500 g sirovog kadaifa
  • 200 g maslaca
  • 100 g oraha u jezgri i grožđica
  • 500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
  • vanilin šećer
  • limun
Preukusan je: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

Preukusan je: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

Priprema:

Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške maslaca. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu. Treba 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer.

[twitter]https://twitter.com/emard55mcgja/status/1630723426313797632[/twitter]

Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije