Ukusno i zdravo: Recepti za ramazansku sofru

H. A.
Ukusno i zdravo: Recepti za ramazansku sofru
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Hladna supa od šparoga i špinata

Potrebno:

-80ml maslinovog ulja
-2 glavice crnog luka
-500g šparoga
-800ml litara temeljca od piletine
-Malo soli i bibera
-250g špinata

Priprema:

- U veću šerpu staviti 4 kašike maslinovog ulja, pa na umjerenoj temperaturi propržiti sitno isjeckan crni luk.
-Dodati uzduž prepolovljene šparoge, posoliti i pobiberiti.
-Šparoge dinstati 5-6 minuta, dok ne omekšaju.
-Dodati temeljac i kuhati smjesu na pojačanoj temperaturi.
-Kada proključa, supu kuhati još 10-ak minuta, pa dodati špinat i kuhati 5-6 minuta uz miješanje.
-Ostaviti da se smjesa malo ohladi, pa je izmiksati u blenderu.
-Nakon toga je procijediti kroz jednu od kuhinjskih cjediljki, pa procijeđenoj smjesi dodati 2 kašike maslinovog ulja, malo soli i bibera.
-Napravljenu supu ohladiti i poslužiti.

Govedina s povrćem

Potrebno:

-600 g goveđeg buta
-2 kašike maslinovog ulja
-1 crni luk, nasjeckan
-2 stabljike celera, krupno nasjeckane
-1 mrkva, krupno nasjeckana
-2-3 čehna bijelog luka, nasjeckana (sastojak je opcionalan)
-10-12 manjih krompira, očišćenih
-10-ak kom čeri paradajza
-200ml goveđeg temeljca
-10-12 malih glavica crvenog luka
-1 kašičica svježeg ruzmarina

Priprema:

-Uključiti rernu da se ugrije na 175C.
-U tavi sipati ulje i staviti da se malko zagrije
-Dodati narezanu govedinu na komade ,malo propržiti ,te ostavuti da se dinsta na umjerenoj temp.10-ak min.
-Izvaditi meso i ostaviti po strani
-U istoj tavi staviti narezani c.luk,b.luk,mrkvu,celer,i krompir koji je prerezan na pola..dodati po potrebi još malo ulja
-Dinstati povrće 10-ak min.
-Dodati izrezan čeri paradajz i temeljac,dinstati još malo dok tečnost malo ne ispari
-Posoliti,pobiberiti,zatim u povrće dodati meso
-Dodati ruzmarin,te tepsiju prekriti folijom i staviti u rernu da se sve skupa peče 20-ak min.
-Poslije toga skinuti foliju i dalje ostaviti otkriveno da se peče još20-ak min
-Služiti toplo.

Čokoladni tart

Potrebno:

-50 g hladnog putera + malo za podmazivanje
-150 g brašna
-1 kašičica kakaa
-2 kašičice šećera u prahu
-Prstohvat soli
-1 žumance
-200 g čokolade za kuhanje
-25 g omekšalog putera
-250 g slatkog vrhnja za šlag
-100g oraha

Priprema:

-U većoj posudi prosijati brašno
-Dodati kakao,so i šećer
-Dodati puter,te rukama umijesiti tijesto
-Po potrebi dodati kašiku dvije jogurta ili mlijeka ako je tijesto jako suho
-Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto veličine kalupa,te ga prebaciti u pobrašnjeni kalup
-Rubove tijesta dobro pritisnuti da nalegnu uz kalup,a višak odstraniti
-Preko tijesta staviti list pek papira i po njemu posuti šaku živog graha (ovaj metod se radi da tijesto ne bi mnogo naraslo prilikom pečenja, da ostane ravno)
-Kalup s tijestom staviti u frižideru da stoji 30-ak min.
-Za to vrijeme uključiti rernu da se grije na 190C
-Rashlađeno tijesto ubaciti u rernu da se peče 15-ak min., pa mu odstraniti pek papir i grah,te pustiti još 5 min.da se peče otvoreno
-Ovamo rastopiti čokoladu s puterom,te dodati slatko vrhnje.(ne smije se pustiti da smjesa vrije,samo tek toliko da se sve otopi i sjedini na laganoj temp.)
-Po želji se može dodati još malo šećera u prahu (probati prvo smjesu je li dovoljno slatka)
-Preliti čokoladni krem preko pečenog tarta,ostaviti po strani da se malo ohladi, pa ga staviti u frižider na najmanje 3h da se stisne i ohladi
-Ukrasiti čokoladni tart po želji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije