Ramazanska sofra / Uz miris kiše i miris iftara - tri nova recepta

09. 06. 2016. u 14:38:00 H. A.

Shares: 0

Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Jednostavna supa od krompira

Potrebno:

-2 veća krompira
-1 glavica crnog luka
-1 l vode ili temeljca
-2 šolje mlijeka
-1 kašika maslaca
-malo soli i bibera

Priprema:

-Krompir i luk oguliti i izrezati na kocke.
-Prodinstati oboje te dodati vodu
-Kuhati dok krompir ne omekša.
-Dodati mlijeko, maslac, so i biber
-Kuhati 5 minuta, skinuti supu s vatre
-Servirati toplu.

Tjestenina Carbonara

Potrebno:

-400 g tjestenine (široki rezanci)
-100 g parmezana
-200 ml vrhnja za kuhanje
-200 gr pureće šunke
-4 jaja

Priprema:

-Tjesteninu skuhati po uputama na pakovanju
-Ocijediti ali ostaviti 1 šolju vode u kojoj se tjestenina kuhala.
-Jaja umutiti s vrhnjem i parmezanom.
-Na tavi popržiti sitno sjeckanu šunku dok ne porumeni.
-Tjesteninu vratiti u šerpu u kojoj se kuhala, pa dodati smjesu od jaja.
-Umiješati šunku i podliti onom ostavljenom vodom, miješati kratko dok se sos ne počne zgušnjavati
- Paziti da se jaja ne počnu pretvarati u kajganu, skloniti s vatre i poslužite.

Jogurt sladoled

Potrebno:

-500 ml slatkog vrhnja za šlag
-900 - 1000 g čvrstog jogurta
-400 gr šećera ili po želji može i više
-Kašičica kardamoma

Priprema:

-Jogurt i šećer pomiješati, miksati dok se šećer ne istopi
-Posebno umutiti slatko vrhnje i od njega napraviti šlag
-Sastaviti obje smjese i miješati dok se ne sjedini u jednoličnu smjesu

Ovo bi bila baza sladoleda, može se razdvojiti na pola i dodati neke arome po želji ili svježe izmiksano voće ili jednostavno staviti u plastične zdjele i zamrznuti. 

NEMA KOMENTARA