Ukoliko vam je stan mračan, trebate usvojiti ovih šest savjeta

2
Radiosarajevo.ba
Ukoliko vam je stan mračan, trebate usvojiti ovih šest savjeta
Foto: thespruce.com / ilustracija

Kada projektuju stambeni prostor, arhitekte se trude da prostorije budu svjetle i sunčane.

Međutim, nije uvijek moguće obezbijediti dosta dnevnog svetla, pa stručnjaci savjetuju kako da umanjite taj nedostatak.

Dobro osvjetlite hodnik

Mračan hodnik bez prozora iz koga se ulazi u ostale prostorije stana često utječe na stvaranje prvog utiska o kući ili stanu. Da bi ovakav hodnik bio atraktivniji, trebalo bi ga ravnomjerno osvjetliti, npr. spotovima na plafonu koji se raspoređuju po cijeloj njegovoj površini.

Uhvatite svjetlost ogledalom

Ako prirodna sunčeva svjetlost osvjetljava samo dio oko prozora, onda je pomoću ogledala možete uhvatiti i ciljano reflektovati. Shodno pravilu da je upadni ugao jednak odbojnom, svjetlost će na ovaj način stići i do mračnih uglova i ostalih dijelova prostorije, piše Žena.blic.rs.

Bijeli zid čini čuda

Svijetli i dobro osvjetljeni zidovi daju utisak širine jer oni kao da reflektuju sunčevu svjetlost. S jednim ovakvim zidom soba će izgledati veće i prijatnije.

Izbjegavajte tamne boje

Tamni zidovi apsorbuju svjetlost, pa ovu boju koristite samo u lijepo osvjetljenim prostorijama. U protivnom, ako tamnu sobu obojite tamnom bojom, činiće vam se da se prostor smanjio, da se zidovi približavaju i da vas prostor guši. Trik sa tamnim zidom iskoristite samo u izduženim prostorijama.

Sims i terasa mogu da pomognu

Prozorski sims i terasu vizuelno uredite bojama tako da djeluju kao produžetak unutrašnjeg uređenja i na vješt način ćete proširiti i osvijetliti prostoriju. Pod utjecam dnevne svjetlosti unutrašnje i spoljašnje boje će se stopiti.

Staklena vrata su dobro rješenje

Za taman životni prostor dobro je umjesto punih vrata staviti ona sa staklenim poljima. Čak će i mliječno staklo propustiti dovoljno svjetlosti u okolne prostorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije