Svrbi vas koža nakon tuširanja? Ovo su mogući uzroci i kako ih spriječiti

2
Radiosarajevo.ba
Svrbi vas koža nakon tuširanja? Ovo su mogući uzroci i kako ih spriječiti
Foto: WebMDI / Ilustracija

Svrbež kože nakon tuširanja, kako kaže dermatologinja dr. Loretta Ciraldo, nije rijetka pojava, a pojavljuje se kad se ošteti odnosno oslabi kožna barijera zbog čega koža više nije u stanju obavljati svoje dvije osnovne funkcije: zaustaviti da iz nje isparava previše vode i spriječiti da u nju uđu agresori iz okoliša.

"Oslabljena barijera uzrokuje suhoću, a ona uzrokuje svrbež", kaže dr. Ciraldo i upozorava da tada posebno treba obratiti pozornost na navike pri tuširanju.

Evo što kažu dermatolozi koji su najčešći uzročnici neugodnog svrbeža:

1. Prejaka sredstva (sapuni i gelovi) za tuširanje

Jedan od najčešćih uzročnika svrbeža kože je tradicionalni sapun koji često sadrži sulfate: oni naime u dodiru s vodom stvaraju pjenu, ali mogu s kože ukloniti njen prirodni mikrobiom, te često sadrže nadražujuće mirise i parabene.

"Umjetni su mirisi jedan je od najčešćih sastojaka proizvoda za njegu kože koji mogu uzrokovati osjetljivost, oticanje, svrbež i osip", kaže dr. Ciraldo, dok parabeni i drugi uobičajeni konzervansi često uzrokuju alergijske reakcije na koži.

2. Pretopla voda

Jako topla i vruća voda također mogu s kože ukloniti prirodna ulja i lipide, pa tako narušavaju i kožnu barijeru.

"Osim toga, vruća voda brže isparava", kaže dermatologinja iz Vish Skincare dr. Purshiva Patel, pa će koža, pogotovo ako je odmah nakon tuširanja opet navlažite, ubrzo biti još više suha nego prije tuširanja.

3. Predugo stajanje pod tušem

Što se duže koža izlaže toploj vodi, više će se prirodnih tvari s nje skinuti, a ako je ta voda još i tvrda, posebno ćete naštetiti kožnoj barijeri.

"Često izlaganje kože tvrdoj vodi može pogoršati sva postojeća kožna stanja i oboljenja, te potaknuti neka nova", kaže dr. Patel.

4. Prečesto tuširanje

Trebate li se tuširati svaki dan ovisi o vašoj okolini i životnim navikama, ali dermatologinja dr. Zenovia Gabriel kaže da većini ljudi svakodnevno tuširanje nije potrebno.

"Ako vam je koža jako suha ili vas svrbi, kad možete - preskočite tuširanje", savjetuje ona.

5. Prašak za rublje koji nadražuje kožu

Nekad kožu više nadražuje ručnik opran s 'prejakim' praškom, prije sam proces tuširanja, zbog aktivnih tvari iz praška koje su izvrsne u uklanjanju mrlja, ali loše za kožu.

"Ti sastojci; deterdženti, konzervansi i jaki mirisi mogu na osjetljivoj koži izazvati dermatitis", kaže dermatologinja dr. Nava Greenfield iz Dermatology Group u Brooklynu.

Kako si pomoći?

Ne morate potpuno promijeniti svoju rutinu tuširanja, ali ako radite ove greške, jednu ili dvije možete promijeniti, kažu dermatolozi i napominju da, budući da je mikrobiom kože kod svakog drugačiji i jedinstven, nema jednog rješenja za sve.

"Pronađite što vama odgovara; koristite blaže sredstvo za tuširanje, hladniju vodu, drugi prašak za rublje ili se kraće tuširajte", poručila je dr. Nava koja kaže da je uzrok vjerojatno u nekoj od tih stvari.

Ipak, ako svrbež kože ne prođe ili je iritacija jaka, najbolje je posjetiti dermatologa da budete sigurni da nije riječ o nekom kožnom oboljenju ili alergijskoj reakciji, savjetuju dermatolozi za Mind Body Green, a piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije