Ukoliko primijetite ove promjene na prstima hitno se javite doktoru: Mogu biti znak opasne bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Ukoliko primijetite ove promjene na prstima hitno se javite doktoru: Mogu biti znak opasne bolesti
Foto: Pexel / Ilustracija

Batićasti prsti, na primjer, karakterizirani su povećanim vrhovima prstiju i zakrivljenim noktima, često povezani s osnovnim zdravstvenim stanjima kao što su bolesti pluća ili srca.

Njihova prisutnost može biti posebno zabrinjavajuća jer mogu ukazivati ​​na probleme poput raka pluća ili mezotelioma, ali mogu biti povezani i s drugim stanjima poput problematične štitnjače, ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti.

Simptomi poput batićastih prstiju često se razvijaju postupno tokom vremena, što znači da bi bilo važno na vrijeme prepoznati ih i konzultirati se s doktorom opće prakse kako bi se utvrdio njihov uzrok i poduzele odgovarajuće mjere.

Suđenje za genocid u Srebrenici: "Slučajno sam prolazio preko kostiju svog oca kamionom"

Suđenje za genocid u Srebrenici: "Slučajno sam prolazio preko kostiju svog oca kamionom"

Drugi važan simptom koji se spominje su modrice na prstima. Modrice koje se pojavljuju bez očiglednog razloga mogu biti znak problema s krvi, posebno leukemije ili drugih krvnih poremećaja.

One se razlikuju od uobičajenih modrica jer se mogu pojaviti na neočekivanim mjestima kao što su prsti kod odraslih osoba. Važno je napomenuti da modrice koje se pojavljuju bez prethodnih trauma ili povreda trebaju biti razlog za zabrinutost i promptan medicinski pregled.

Istraživanje: Da li je dužina prstiju povezana sa seksualnom orijentacijom

Istraživanje: Da li je dužina prstiju povezana sa seksualnom orijentacijom

Osim toga, natečeni zglobovi također mogu biti indikativni za zdravstvene probleme. Ksantomi tetiva, gdje dolazi do nakupljanja holesterola u rukama, često su povezani s visokim holesterolom. Visoki holesterol je glavni faktor rizika za srčane bolesti, srčani udar i moždani udar, pa bi otkrivanje natečenih zglobova moglo upućivati ​​na potrebu za daljnjim ispitivanjem i kontrolom nivoa holesterola.

U konačnici, prepoznavanje i praćenje ovih manje poznatih simptoma može biti ključno za rano otkrivanje ozbiljnih zdravstvenih problema i poduzimanje preventivnih mjera kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Savjetovanje s doktorom i redovni medicinski pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije