Istraživanje: Da li je dužina prstiju povezana sa seksualnom orijentacijom

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Da li je dužina prstiju povezana sa seksualnom orijentacijom
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Žene čiji su kažiprst i prstenjak lijeve ruke različitih dužina najvjerovatnije su lezbijke, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su izmjerili dužine prstiju kod 18 parova identičnih blizanki pri čemu je jedna bila heteroseksualna, a druga homoseksualna. Pokazalo se da lezbijke češće imaju različite dužine kažiprsta i prstenjaka - što je karakteristika muškaraca, ali samo na lijevoj ruci, piše BBC.

Naučnici Univerziteta Essexa rekli su da je to možda rezultat izloženosti testosteronu u maternici.

Naučnici su izmjerili su dužinu prstiju 14 parova identičnih blizanaca pri čemu je jedan bio homoseksualac, a drugi heteroseksualac, ali nisu našli nikakvu poveznicu.

Autorica studije, dr. Tuesday Watts, s Odsjeka za psihologiju Univerziteta Essex je rekla da se blizanci koji dijele 100 posto gena mogu razlikovati po seksualnoj orijentaciji, mora postojati još faktora osim genetike koji na to utječu.

"Naše istraživanje sugerira da je naša seksualnost određena u maternici i ovisi o količini muških hormona kojoj smo izloženi ili reakciji svakog pojedinog tijela na te hormone. Oni koji su testosteronu bili više izloženi, kasnije imaju veću šansu biti homoseksualne ili biseksualne orijentacije", izjavila je dr. Watts.

Napomenula je i da zbog povezanosti razine hormona i dužine prstiju, posmatranje nečijih prstiju moglo bi dati naznake o njegovoj seksualnoj orijentaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije