Ugljikohidrati na crnoj listi: Jedan bi trebalo izbaciti iz prehrane, posebno kad se bližimo 40-im

0
Radiosarajevo.ba
Ugljikohidrati na crnoj listi: Jedan bi trebalo izbaciti iz prehrane, posebno kad se bližimo 40-im
Facebook / Ugljikohidrati

Kako starimo, naš metabolizam se usporava. Stoga nije važno samo uravnoteženo hraniti se i paziti na ukupni broj kalorija koje unosiš svaki dan, nego moraš paziti i na hranjive tvari koje se nalaze u hrani.

Ali, koji hranjivi sastojci inhibiraju metabolizam i mogu potaknuti debljanje?

Nutricionistkinja Melissa Morris bavi se tom temom i nudi odgovore. Naime, ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na ugljikohidrate. Ali, ne na složene ugljikohidrate koji se nalaze u proizvodima od cjelovitih žitarica ili mahunarkama, nego na ugljikohidrate (osobito šećer) koji se nalaze u jako obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i slično.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Često ni ne znamo da konzumiramo šećer jer mnogo je namirnica punih skrivenog šećera, piše Miss7.

Evo zašto je šećer loš za tijelo

"Ove vrste ugljikohidrata nisu dobre ni u kojoj dobi, a kamoli za osobe starije od 40 godina, jer ne pružaju zdrave hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse", rekla je Morris. To je loše za metabolizam, jer razina inzulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u tijelu također bi se povećale s povećanom potrošnjom šećera, a i povećala bi se razina upale u tijelu.

Koje alternative postoje?

Njezin savjet: bolje je koristiti neprerađenu hranu poput orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, djeluju protuupalno, imaju visok udio vlakana i pomažu u regulaciji tjelesne težine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije