Učinkovit način da se oslobodite stresa: Počnite od večeras!

Radiosarajevo.ba
Učinkovit način da se oslobodite stresa: Počnite od večeras!
/ sleepcouncil.org.uk
Psiholozi su više puta naglasili da ukoliko parovi preferiraju da spavaju u zagrljaju, to znači da su u bliskoj i pouzdanoj vezi.

Ali izgleda da je spavanje na taj način također veoma dobro za vaše zdravlje, piše Bright Side. Istraživači u Pittsburg Univerzitetu su pokazali da spavanje sa voljenom osobom u naručju smanjuje nivo kortizola, hormona stresa u krvi.

Ovo je najvjetovatnije povezano sa osjećajem apsolutne sigurnosti koja prekriva ljude koji spavaju na ovaj način. U isto vrijeme, povećan nivo kortizola može dovesti do srčanih oboljenja, depresije i slabljenja imunološkog sistema. Naučnici su takođe zabilježili da ovakav načn spavanja pomaže vašem tijelu da proizvede oksitocin, "ljubavni hormon" koji je odgovoran za emocionalnu povezanost.

Osim toga, ovaj hormon pomaže stimulisanju imunološkog sistema i može čak poboljšati vašu probavu. Ovo su definitivno razlozi zbog kojih biste trebali zaspati u zagrljaju voljene osobe svake noći.

Ljubav nije samo ugodan osjećaj, već i veoma zdrav!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije