Turski menemen: Brzinsko jelo koje će vas oduševiti
Tradicionalni recept za tursko jelo „menemen“ je lagan i jednostavan, a uglavnom se servira za doručak.
Sastojci:
20 ml maslinovog ulja
2 glavice crvenog luka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
400 g paradajza
1 kašičica šećera
4 jajeta
peršunov list
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Priprema:
1. Crveni luk oljuštiti i isjeći na tanke kriške. Papriku očistiti od drški i sjemena pa isjeckati sitno. Ljutu papričicu očistiti od sjemenki i isjeckati što sitnije. Paradajz popariti i oljuštiti, a zatim isjeći.
2. U većoj tavi ugrijati ulje i dodati crveni luk, paprike i ljutu papričicu. Kuhati na umjerenoj vatri dok ne omekša.
3. Dodati paradajz i šećer, pa sve dobro promiješati. Nastaviti kuhanje dok se tečnost ne redukuje tj. potpuno ispari.
4. Posebno umutiti jaja, začiniti i preliti pripremljenu smjesu.
5. Uz stalno miješanjem, nastaviti sa prženjem sve dok se jaja lijepo ne povežu sa povrćem i postanu kremasta.
6. Pripremljeno jelo posuti peršunovim listom i poslužiti.
Jelo je gotovo u roku 20 minuta.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.