Trikovi koji će vam pomoći da uštedite više od 1.000 KM godišnje pri kupovini namirnica

0
Radiosarajevo.ba
Trikovi koji će vam pomoći da uštedite više od 1.000 KM godišnje pri kupovini namirnica
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Prodavnica/Ilustracija

Zamislite ovo: pregledavate redove svog lokalnog supermarketa i dodajete u korpu pakiranje keksa ili nasumično odabranu pizzu koju još niste probali. Kada dođete do kase, vaša kupovina hrane je nekako došla do stotinjak eura (196 KM).

Ako se čini da je to redovna pojava, možda biste trebali isprobati relativno jednostavan trik koji bi vam dugoročno mogao uštedjeti stotine eura.

Stručnjak za uštedu novca Richard Price iz internetskog supermarketa Britsuperstore kaže da bi jednostavnim činom izrade popisa za kupovinu prije odlaska u supermarket mogli uštedjeti veliki novac s vremenom.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

To je zato što osigurava da kupujete samo ono što vam je potrebno i smanjuje impulzivne kupovine. Richard Price procjenjuje da posjedovanje popisa za kupovinu smanjuje impulzivne kupovine za oko 20% pri svakoj kupovanju. Pod pretpostavkom da svaki mjesec potrošite oko 200 eura (391.92 KM) na kupovinu hrane, izrada popisa za kupovinu mogla bi vam uštedjeti oko 550 eura (oko 1077 KM) godišnje, kaže Price.

Kako sastaviti svoj popis za kupovinu: Stručnjak za uštedu novca dijeli svoje najbolje savjete za usavršavanje tjednog popisa za kupovinu kako ne biste prekoračili budžet.

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Napravite inventuru: Prije nego što napravite popis za kupovinu, provjerite svoju ostavu (ili ormare) i zamrzivač kako biste vidjeli koje artikle već imate. To vam pomaže da izbjegnete kupovinu duplikata.

Planirajte svoje obroke: Odlučite obroke koje ćete pripremati za sljedeće sedmice i držite se toga. To uključuje doručak, ručak, večeru i međuobroke.

Prvo navedite bitne stvari: Započnite popisom osnovnih stvari koje su vam potrebne za planirane obroke i svakodnevnu upotrebu. Dajte prednost svježim proizvodima, proteinima, žitaricama i osnovnim namirnicama.

Stvorite kategorije: Organizirajte svoj popis za kupovinu u kategorije na temelju izgleda trgovine. Uobičajene kategorije uključuju namirnice, mliječne proizvode, meso, konzerviranu robu, pekarske proizvode i predmete za kućanstvo.

IKEA izdala važno upozorenje: 'Ukoliko imate ovaj proizvod, prestanite ga koristiti'

IKEA izdala važno upozorenje: 'Ukoliko imate ovaj proizvod, prestanite ga koristiti'

To olakšava brzo i učinkovito označavanje svega što vam treba s popisa, bez potrebe da jurite do i od različitih prolaza. Ako trebate neprehrambene artikle poput sredstava za čišćenje, toaletnih potrepština ili hrane za kućne ljubimce, ne zaboravite ih dodati na svoj popis.

Odredite proračun: Odredite proračun za svoj shopping izlet i pokušajte ga se pridržavati. Imati proračun na umu pomaže vam da napravite svjestan izbor.

Važni savjeti stručnjaka: Evo kako provjeriti da li su namirnice svježe

Važni savjeti stručnjaka: Evo kako provjeriti da li su namirnice svježe

Koristite tehnologiju: Razmislite o korištenju aplikacija za popise za kupovinu ili digitalnih alata za bilježenje na pametnom telefonu za izradu i upravljanje popisom. Mnoge aplikacije također nude značajke kao što su sinhronizacija s članovima porodice i provjeravanje artikala dok kupujete.

Pregledajte i revidirajte: Povremeno pregledajte svoj popis za kupovinu i prilagodite ga na temelju promjene planova obroka, zaliha u ostavi ili preferencija, piše Huffpost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije