Trik koji će celer učiniti svježim: Evo šta trebate napraviti

0
Radiosarajevo.ba
Trik koji će celer učiniti svježim: Evo šta trebate napraviti
Foto: Pexels / Celer

Celer je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima, od supa i variva do salata i zdravih užina uz humus. Međutim, bez pravilnog skladištenja, njegove hrskave stabljike brzo postaju mlitave i gnjecave. Srećom, postoji jednostavan trik koji može značajno produžiti njegovu svježinu.

Mike sa YouTube kanala Kitchen Tips Online otkrio je trik koji koristi za čuvanje celera – jednostavno ga umota u aluminijsku foliju prije nego što ga stavi u frižider. U svojoj demonstraciji pokazao je celer koji je tako bio čuvan čak četiri sedmice i ostao hrskav, što je dokazao lomljenjem stabljike uz jasan zvuk "pucanja".

Prema Mikeu, aluminijska folija pomaže jer štiti celer od etilenskog gasa – prirodnog plina koji voće i povrće otpuštaju, a koji ubrzava kvarenje. Kada se celer čuva u plastičnoj ambalaži, taj gas ostaje zarobljen, što može dovesti do bržeg propadanja.

Zaštitna struktura nuklearne elektrane Černobil teško oštećena: "Ne ispunjava sigurnosnu funkciju"

Zaštitna struktura nuklearne elektrane Černobil teško oštećena: "Ne ispunjava sigurnosnu funkciju"

Za najbolje rezultate, preporučuje se da se koristi cijela glavica celera, a ne pojedinačne stabljike. Listove je najbolje ukloniti jer se brzo kvare i mogu uticati na svježinu ostatka. Po želji, celer se može dodatno zamotati u papirni ubrus, suh ili blago vlažan prije nego što se čvrsto umota u aluminijsku foliju.

Mnogi korisnici su potvrdili da ova metoda zaista funkcioniše. "Trik s folijom mi je spasio celer – dva mjeseca je ostao svjež i hrskav", napisala je jedna korisnica u komentaru. Drugi su se složili i podijelili slična iskustva, navodeći da im celer više ne propada prije nego što ga uspiju iskoristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije