Savjeti / Tri skromne i prelijepe kraljice: Ovo je idealno cvijeće za balkone i terase

29. 04. 2022. u 21:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Petunije, begonije i pelargonije s pravom krasi epitet kraljica balkona jer imaju obilnu cvatnju i spadaju među najrasprostranjenije balkonsko cvijeće. Želite li svoj balkon ili terasu ukrasiti ovim ljupkim cvjetnim krasoticama, donosimo nekoliko korisnih savjeta o svakoj od ove tri vrste cvijeća.

Petunija

Petunija - undefined

Foto: Vrtlarica: Petunija

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvjeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima jednom sedmično prihranjujte ih tekućim gnojivom za petunije bogatim željezom.

Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni te im redovno treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvjetanje.

Zbog nježnijih cvjetova pazite da nije previše na vjetru. Petunije je važno redovito i obilno zalijevati i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

Begonija

Begonija - undefined

Foto: Vrtlarica: Begonija

Begonija je također idealno ukrasno cvijeće velikog broja cvjetova koje cvate čak i ako je u sjeni. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje.

Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat bogat hranjivima.

Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne begonije. Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove metalnog sjaja.

Begonije se zalijevaju tek kada je površinski sloj zemlje suh jer će previše mokra zemlja dovesti do truljenja korijena i oštećenja na biljki. Odmah po zalijevanju potrebno je istresti zemlju iz tanjurića tegle za cvijeće. Begonije posađene u viseće tegle zalijevaju se češće jer se zemlja dosta brže suši.

Pelargonija

Pelargonija - undefined

Foto: Vrtlarica: Pelargonija

Pelargonija je također mnogima omiljeno cvijeće koje krasi brojne balkone i prozore te je zbog svojih jarkih boja, obilne i dugotrajne cvatnje omiljena za dekoraciju. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi. Poznata je po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima.

Kako bi pelargonija lijepo rasla, obavezno je uklanjanje ocvalih cvjetove i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti.

Ovom cvijetu ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno polijevati tek povremeno, kada je zemlja unutar 2 centimetara potpuno suha. Za velikih vrućina zalijevanje može biti učestalije. Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvjetovima uzrokovati truljenje, piše Zadovoljna.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA