Znamo li šta cvijećem poručujemo: Istražili smo šta kupci traže i kolike su cijene

4
L.S.
Znamo li šta cvijećem poručujemo: Istražili smo šta kupci traže i kolike su cijene
Foto: L.S. / Radiosarajevo.ba / Prelijepi buketi cvijeća na pijaci Ciglane

Cvijeće nikad nije običan poklon, to je nepogrešiv izbor za svaku priliku. Ono nosi dašak radosti i boje koje nam priroda daje. Danas gotovo da nema prigode koja prolazi bez cvijeća, darujemo ga lijepe, ali  i tužne dane koje želimo obilježiti na poseban način.

Koliko se kupuje cvijeće na određene datume, znamo li šta cvijećem poručujemo, da li je građanima Sarajeva postala važna cijena buketa i koje su zanimljive situacije doživjele s kupcima, za portal Radiosarajevo.ba ispričale su Amina Tucak, Melća Slijepčević i Elvira Duraković, prodavačice cvijeća na pijaci Ciglane.

"Cvijeće je nažalost poskupjelo, kao i sve u državi, ali opet i pored situacije koju je korona izazvala, prodaja je dobra. Manje je mušterija koje kupuju cvijeće za sebe, nego što je prije bilo. Prije je više bilo žena koje dođu i kažu dajte mi lijep buket, hoću da gledam u cvijeće dok pijem kafu.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Sad se uglavnom kupuju buketi za određene prilike", priča Tucak za portal Radiosarajevo.ba.

Naglašava i kako je bilo zanimljivih situacija, više puta su momci tražili buket od 100 ruža, a jedan gospodin je tražio 101 ružu.

"Bude neobičnih situacija, gdje me kupac nasmije pa onda bude i buket jeftiniji, uglavnom momci traže jednu crvenu ružu, i to da se skrati da nije previše upečatljiva kad je nose, a bude i onih koji zabelaje, pa kažu treba mi buket da se iskupim, pa onda ne žale koliko god da košta, da to izgleda impresivno, pa bude i 50 ruža u kombinaciji sa drugim cvijećem...", priča kroz smijeh Tucak.

Melća Slijepčević ističe kako bude situacija da mušterije traže dodatke uz buket, poput plišanih igrački, najčešće mede, srce, mašnu, čokoladice, ali i poruke.

"Mi uvijek imamo u ponudi gotove bukete svježeg cvijeća, kao i mogućnost da se mušteriji napravi buket po želji, ne čeka se dugo, što često i radimo. Nama dostava svježeg cvijeća dolazi svakodnevno i to kako iz Sarajeva, tako iz Mostara i Banje Luke", pojašnjava Slijepčević.

Na svim prodajnim mjestima cvijeća na Ciglanama, buketi se kreću od 10, 12, 15 i 20 KM, a po želji kupca mogu se napraviti razni aranžmani u vriednosti novca koju želi kupac. Jedna ruža košta 4 KM, a gerberi 3,50 KM.

"Mi uvijek kreiramo razne bukete, trudimo se da je cvijeće prije svega uvijek svježe i da osmislimo dekoraciju koja će se dopasti našim kupcima. Za nas cvjećare, udarni dan je 8. mart, to je nekako tradicija da i ko inače ne kupuje cvijeće, taj dan ga kupi, dok je kupovina cvijeća za Valentinovo značajno manja iako je sve u znaku crvene boje i mami na kupovinu, obično na taj dan momci djevojkama kupuju, muževi već rjeđe", tvrdi Elvira Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Ističe kako svake godine bude i onih starijih građana koji na lijep i skroman način žele da obraduju svoju suprugu.

"Dođe uvijek neki dedo i to mi je nekako posebno kad traži jednu ružu da mu lijepo uredim za suprugu i obično kaže neku anegdotu ili spomene koliko su godina u braku i da ona zaslužuje ružu svaki dan, ali nažalost, sve je manje takvih emotivnih ljubavnih priča kojim svjedočim", ističe Duraković i naglašava kako je za Valentinovo pripremljeno mnogo manjih buketa po simboličnim cijenama.

No, ne daje se svako cvijeće u svakoj prigodi kao niti svakoj osobi. Osim što se pazi na simboliku koju određeno cvijeće znači, pazi se i na boju, ali i broj cvjetova. Za groblje se kaže da se nosi paran broj cvijeća dok u kuću i za poklon ide neparan broj.

"Naši građani uglavnom više ne prate simboliku cvijeća koje poklanjaju, ja uvijek pitam za koju je prigodu buket, kako bih predložila određenu vrstu cvijeća, no kupci sve više gledaju ono cvijeće koje se njima sviđa ili uzimaju određeno cvijeće za koje znaju da ta osoba voli", pojašnjava Tucak.

Cvijeće na pijaci Ciglane - undefined

Foto: L.S. / Radiosarajevo.ba: Cvijeće na pijaci Ciglane

Razna su tumačenja značenja cvijeća i njihovih simbolika, a ovo su neka od glavnih značenja:

  • Karanfil – crveni – moje srce čezne za tobom, rozi – nikad te neću zaboraviti, ljubičasti – hirovitost, prugasti – ne mogu biti s tobom, bijeli – nevinost, žuti – razočarenje
  • Narcis – poštovanje, naglašavanje da je osoba kojoj se poklanja jedina
  • Orhideja – ljepota, profinjenost, bijela simbol prijateljstva i novog početka
  • Ruža, crvena – ljubav
  • Ruža bijela – Nevinost
  • Ruža žuta - ljubomora
  • Ruže plave i ljubičaste - prijateljstvo
  • Roze ruže - nježnost ( obično prijateljice pokljanjaju jedna drugoj ili za rođenje djevojčice)
  • Bijela kala simbolizuje čistoću i nevinost, žuta zahvalnost, roza uvažavanje i romantiku, ljubičasta kraljevstvo i divljenje, crna eleganciju i misteriju, a crvena ljepotu i hrabrost.
  • Margareta - Ona označava optimizam, zdravlje i općenito je znak za dug život. Stoga se često daruje u manjim buketima za rođendan, za ozdravljenje ili pak se jednostavno stavlja u vazu kao ukras doma.

Koje god cvijeće izaberete za poklon, ne morate se uvijek voditi njihovom simbolikom, važno je da znate da se osobi kojoj kupujete to cvijeće sviđa i da uspijete izmamiti osmijeh na licu.

I u životu malo treba za sreću, kako je pisao i Hans Christian Andersen, "potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije