Tri jednostavna trika uz koje će buket cvijeća trajati duže

Radiosarajevo.ba
Tri jednostavna trika uz koje će buket cvijeća trajati duže
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Cvijeće

Dobili ste ili kupili prelijep buket cvijeća i s ponosom ga stavljate u vazu. Naravno da biste željeli da traje što duže, odnosno da što duže bude svjež i raskošan. Ali kako to osigurati? Ova tri super-jednostavna savjeta pomoći će vam u tome, a jedan nas je posebno iznenadio!

Bela Hiks, cvjećarka iz Kalifornije, savjetuje kako da vaš buket traje najduže moguće.

1. Dno stabljike odrežite 0,5 do 2,5 cm pod uglom prije nego što buket stavite u vazu.

2. Cvjetove drži dalje od direktne sunčeve svjetlosti i promaje (uključujući klimu ili granje).

3. Vodu dopunjujte svaka 2-3 dana.

Možda ste pomislili da će stavljanje buketa na mjesto na kom može da dobije puno sunčevog svjetla biti prava stvar - ali to ga zapravo može brže osušiti. Takođe, obavezno odrežite stabljike pod uglom kako biste bili sigurni da mogu da apsorbuju vodu umjesto da dodiruju ravno dno vazne, piše piše Miss7.

Hiks takođe ne preporučuje dodavanje bilo kakvih supstanci vodi u kojoj stoji cvijeće. "Svježa voda je savršeno u redu", kaže.

Povrh svega, preporučuje pronalazak cvjećara u kog imate povjerenja i kome možete da prepustite "fleksibilnost za odabir najsvježijih cvetova". To može značiti da ćete možda morati da se odreknete određenog cvijeta koji ste priželjkivali, ali ćete zato uživati u punoj ljepoti svježeg sezonskog cvijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije