Tri namirnice koje ne biste trebali jesti za ručak

Radiosarajevo.ba
Tri namirnice koje ne biste trebali jesti za ručak
Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Odgodite li ga za kasnije popodne vjerovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. A ove tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krompirići (pomfrit)

Pomfrit se prži sa puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise nivo šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vjerovatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

2. Kravlje mlijeko

Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na nivo energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

3. Kikiriki puter

Nakon što pojedete sendvič s kikiriki puterom vjerovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj zasitan namaz. No, puter od kikirikija ne morate izbjegavati u potpunosti, samo ga kombinirajte sa 'super' hranom koja nam daje energiju poput žitarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije