Vrijeme je smokava, voća koje će učiniti čudo za zdravlje

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je smokava, voća koje će učiniti čudo za zdravlje
Pixabay / Smokve
Smokve nemaju mnogo kalorija, 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije.

Međutim, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi.

Koje su bolje – suhe ili svježe?

Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa. Međutim, za razliku od svježih, one u 100 grama donose 249 kalorija. Stoga su idealan obrok za sve kojima nedostaje energije. Zbog veće količine šećera, dijabetičari trebaju paziti na količinu koju unose.

No, želite li poboljšati koncentraciju, slobodno pojedite koju suhu smokvu. Svježe smokve su posebno bogate polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini i klorogenska kiselina.

Osim toga, svježe voće sadrži adekvatne razine antioksidativnih vitamina, poput vitamina A, E i K. Ove i druge fitokemikalije u smokvama pomažu ukloniti štetne slobodne radikale, pa nas time štite od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Odlične su i u zaštiti kože, a muškarci ih mogu jesti više jer su dobre za prostatu.

Nadalje, istraživanja pokazuju da klorogene kiseline u ovom voću pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi i kontroli razine glukoze u krvi. Vitamini i minerali svježe, kao i suhe smokve sadrže veće razine vitamina iz skupine B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenske kiseline.

Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 grama suhih smokava dobit ćete 640 miligrama kalija, 162 miligrama kalcija, 2,03 miligrama željeza i 232 miligrama kalija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije