Trend jeftine hrane koji osvaja TikTok: 'Kako uživati u sardinama i inćunima...'
Ponekad dobar intenzivan ukus zaista dolazi u minijaturnim pakovanjima.
Ako vam u posljednje vrijeme (ili nikad) nije pala na pamet konzervirana riba poput inćuna ili sardina, propuštate priliku za unos pristupačnih, a hranjivih depoa energije – samo pogledajte jedan od stotina snimaka sa hashtagom #tinnedfish na TikToku.
Konzervirana riba jedna je od najzdravijih i najdugotrajnijih brzih obroka, bogata omega-3 masnim kiselinama, proteinima, kalcijem i vitaminom A.
Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"
A koliko drugih superhrana dolazi u konzervama dovoljno lijepim da biste ih mogli pokloniti?
Zingerman's, poznata su online prodavnica za narudžbu hrane u Ann Arboru, Michigan, te u ponudi imaju više od 70 vrsta konzervirane ribe, uključujući starije sorte sa dužim periodom sazrijevanja. Ali nije vam potrebno posebno slavlje da biste otvorili staru konzervu, kaže suosnivač, Ari Weinzweig: "Jedite ih kao što biste pojeli i odličan stariji sir."
"Sardine vole gotovo svi", kaže on, "od težaka iz nižih ekonomskih klasa do kulturne elite."
Weinzweig primjećuje njihovu prisutnost u različitim krajevima svijeta.
"Sardine su bile osnovna namirnica u ishrani sjevernoameričkih Indijanaca mnogo prije dolaska Europljana", kaže on.
"Postoji mnogo priča o siromašnim židovskim porodicama koje su poštovali tradiciju jedenja ribe na Šabat tako što za večeru petkom ne bi jeli ništa osim konzerviranih sardina i kuvanih jaja. U Michiganu, sardine su bile osnovna hrana u ručku radnika na izgradnji Mackinac mosta 1950-ih."
@robhomecook I love all of these and they are a great start if you want to wade into the tinned fish waters!! #tinnedfish #tinnedfishdatenight #tinnedfishtok #tinnedfishreview #food
♬ original sound - Rob Home Cook | Orlando
Kako uživati u sardinama - I samostalno neodoljiva ukusa, male ribe imaju slani duboki ukus koji ih čini savršenim tajnim sastojkom u mnogim jelima.
"Malo inćuna u umacima donosi drugu dimenziju ukusa", kaže Chris McDade, šef i autor knjige "Čarolija konzervirane ribe", nazivajući inćune "kuharskom tajnom".
Zaista, mnogi ljudi ne shvataju da inćuni dodaju živost Worcestershire umaku, nekim umacima za mesni odrezak i mnogim dresinzima za salate.
Konzervirana riba je fantastična uz salate i svježe povrće.
"Obožavam dresing Green Goddess napravljen sa majonezom, kiselim vrhnjem, senfom, inćunima, puno svježih začina i ljutom papričicom za pikantnost", kaže McDade.
Možete ga i preliti preko grilovane brokule, posuti pistacijama i dodati šaku začinskog bilja.
Male ribe su pristupačan, zdrav izbor koji ne šteti prehrambenom lancu, dodaje McDade, jer su na nižem nivou. "Svi vole tunu, sabljarke i oslić, ali moramo jesti manje ribe. To je jedini način da se održi ravnoteža" piše Reader's Digest.
A s toliko hranjivih sastojaka i malo žive, konzervirana riba je dobar način da se održi i vaša unutarnja prehrambena ravnoteža.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.