Tiramisu s pistacijama: Recept za savršeno kremastu poslasticu
Tiramisu je jedan od najomiljenijih deserata, a njegova bogata, kremasta tekstura i neodoljiv okus savršeno se uklapaju u svaku priliku.
Međutim, ako želite da unesete malo inovacije u ovaj klasični recept, tiramisu sa pistaćima predstavlja savršen spoj tradicije i luksuza.
Sastojci:
- 240 ml toplog mlijeka
- 2 kesice zelenog čaja ili 2 kašičice instant kafe
- 30-40 piškota
Za fil:
- 400 g maskarponea
- 120 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 100 g krema od pistacija
- 360 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- mrvljeni pistaći
Priprema:
Sipajte mlijeko u malu šerpu i pustite da provri. Stavite dvije kesice zelenog čaja u mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Uklonite kesice čaja i ostavite da se mlijeko ohladi. Ukoliko koristite instant kafu, samo razmutite u mlijeko i ostavite da se prohladi.
Hladna subotnja noć u Sarajevu: Prošetajte s nama ulicama glavnog grada BiH
U velikoj posudi umutite maskarpone dok ne omekša, dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte ekstrakt vanile, krem od pistacija i mješajte dok se ne ujednači. Dodajte slatku pavlaku i umutite dok se smjesa ne učvrsti. Ostavite na stranu.
Umočite svaku piškotu u mlijeko, a zatim je rasporedite na dno tepsije. Polovinu fila namazati na piškote. Zatim rasporedite još jedan sloj umočenih piškota.
Premažite preostalim filom. Stavite u frižider najmanje četiri sata ili preko noći. Prije serviranja isjeckajte malo pistacija i pospite ih po vrhu tiramisua, piše stvarukusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.