Tiramisu s pistacijama: Recept za savršeno kremastu poslasticu

0
Radiosarajevo.ba
Tiramisu s pistacijama: Recept za savršeno kremastu poslasticu
Foto: Printscreen/YouTube / Tiramisu od pistacija

Tiramisu je jedan od najomiljenijih deserata, a njegova bogata, kremasta tekstura i neodoljiv okus savršeno se uklapaju u svaku priliku.

Međutim, ako želite da unesete malo inovacije u ovaj klasični recept, tiramisu sa pistaćima predstavlja savršen spoj tradicije i luksuza.

Sastojci:

  • 240 ml toplog mlijeka
  • 2 kesice zelenog čaja ili 2 kašičice instant kafe
  • 30-40 piškota

Za fil:

  • 400 g maskarponea
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 100 g krema od pistacija
  • 360 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • mrvljeni pistaći

Priprema:

Sipajte mlijeko u malu šerpu i pustite da provri. Stavite dvije kesice zelenog čaja u mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Uklonite kesice čaja i ostavite da se mlijeko ohladi. Ukoliko koristite instant kafu, samo razmutite u mlijeko i ostavite da se prohladi.

Hladna subotnja noć u Sarajevu: Prošetajte s nama ulicama glavnog grada BiH

Hladna subotnja noć u Sarajevu: Prošetajte s nama ulicama glavnog grada BiH

U velikoj posudi umutite maskarpone dok ne omekša, dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte ekstrakt vanile, krem od pistacija i mješajte dok se ne ujednači. Dodajte slatku pavlaku i umutite dok se smjesa ne učvrsti. Ostavite na stranu.

Umočite svaku piškotu u mlijeko, a zatim je rasporedite na dno tepsije. Polovinu fila namazati na piškote. Zatim rasporedite još jedan sloj umočenih piškota.

Premažite preostalim filom. Stavite u frižider najmanje četiri sata ili preko noći. Prije serviranja isjeckajte malo pistacija i pospite ih po vrhu tiramisua, piše stvarukusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije