Tečni, prašak ili kapsule: Koji deterdžent za veš je najbolje koristiti?

0
Radiosarajevo.ba
Tečni, prašak ili kapsule: Koji deterdžent za veš je najbolje koristiti?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada je u pitanju deterdžent za pranje rublja, mogućnosti su beskrajne, no koja opcija je najbolja: prašak vs. tekući deterdžent vs. kapsule.

Stručnjaci su saglasni da izbor deterdženta ovisi o tome što tražite. Na primjer, prašak je jeftin, dugo traje, stvara manje otpada i odličan je za jako prljavu odjeću. S druge strane, tekući deterdženti bolje djeluju u hladnoj vodi, lakše ih je mjeriti i mogu se koristiti kao brzo sredstvo za čišćenje ili prilikom ručnog pranja odjeće. A kapsule su jednostavne za korištenje, lagane su i prenosive i ne prave nered.

Način na koji koristite ove deterdžente također je kritičan. Postoje posebni savjeti o tome kako koristiti kapsule za pranje rublja.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Ovdje ćemo analizirati prednosti i nedostatke svake vrste deterdženta za pranje veša kako biste mogli otkriti koji je za vas najbolji — i kako ga najučinkovitije koristiti. 

Deterdžent za pranje rublja u prahu

Prednosti:

  • Jeftiniji je
  • Ima ekološki prihvatljiviju ambalažu
  • Količina praha koja se koristi po punjenju je prilagodljiva
  • Lagan u usporedbi s tekućim deterdžentima
  • Odlično djeluje na jako zaprljanu odjeću, poput sportskih uniformi
Odjeća iz veš mašine izlazi kao ispeglana: Dovoljno je staviti samo jednu stvar u bubanj

Odjeća iz veš mašine izlazi kao ispeglana: Dovoljno je staviti samo jednu stvar u bubanj

Nedostaci:

  • Neki deterdženti u prahu teško se tope u hladnijoj vodi, što može ostaviti talog na odjeći
  • Može se koristiti za prethodnu obradu odjeće, ali prvo morate napraviti pastu ili je otopiti, dodajući dodatni korak vašoj rutini pranja rublja
  • Mora se održavati na suhom
  • Neuredniji od kapsula

Najbolji za:

"Deterdžent u prahu pametan je izbor za iznimno prljavo rublje", kaže Mary Gagliardi, poznata kao “Dr. Praonica rublja”, Cloroxov interni znanstvenik i stručnjak za čišćenje. "Deterdžent u prahu obično je formuliran s višim pH, što može optimizirati čišćenje jako zaprljane radne odjeće i sportskih uniformi", kaže ona.

Laura Johnson, stručnjakinja za istraživanje i razvoj iz LG Electronics laboratorija za kućanske aparate, ističe prednosti uštede novca i okoliša. "Deterdžent u prahu najbolji je za potrošače koji traže ekološki prihvatljivije pakiranje", kaže ona. "To je također bolja budžetska opcija za potrošače."

Savjeti stručnjaka za korištenje deterdženta u prahu:

Koristite toplu ili vruću vodu: kada koristite deterdžent u prahu, važno je znati na kojoj temperaturi treba prati odjeću. "Izbjegavajte korištenje vrlo hladne vode, osim ako praškasti deterdžent ne navodi da je namijenjen za otapanje u hladnoj vodi", savjetuje Johnson. To je zato što se neki prahovi teško tope u hladnoj vodi. Ako više volite deterdžent u prahu nego tekući deterdžent i također želite prati u hladnoj vodi, "prethodno otopite prašak u malo tople vode prije nego što ga dodate u mašinu", predlaže Gagliardi.

Nema više dileme: Evo koliko odjeća može biti u mašini za veš prije nego poprimi neugodan miris

Nema više dileme: Evo koliko odjeća može biti u mašini za veš prije nego poprimi neugodan miris

Pažljivo mjerite: Kada birate praškasti naspram tekućeg deterdženta, oslonite se na mjere na pakiranju. "Slijedite upute na pakiranju za količinu deterdženta i vode preporučenu za pripremu otopine za prethodno namakanje, kao i vremensko ograničenje koliko dugo treba namakati predmet", kaže Gagliardi.

Provjerite popis sastojaka: Za dubinsko čišćenje upotrebom praškastog, a ne tekućeg deterdženta ili kapsula, odaberite proizvod s pravim sastojcima. "Provjerite uključuje li vaš deterdžent u prahu enzime i fluorescentna sredstva za izbjeljivanje uz sredstva za čišćenje", kaže Gagliardi. "Nisu svi deterdženti isti i isplati se nabaviti 'dobar'."

Tekući deterdžent za pranje veša

Prednosti:

  • Ne ostavlja tragove na odjeći
  • Bolje se otapa u hladnijoj vodi nego deterdžent u prahu
  • Može se koristiti kao tretman za mnoge mrlje
  • Poklopac omogućuje jednostavno mjerenje
  • Može se koristiti za ručno pranje veša
  • Dobro djeluje na mrlje od ulja i masti

Nedostaci:

  • Težak i glomazan
  • Stvara nered
  • Stvara više plastičnog otpada za okoliš
  • Veće šanse da stavimo previše deterdženta

Najbolje za: 

Sa jednim sredstvom izbijelite stare peškire: Blistavi i čisti u dva koraka

Sa jednim sredstvom izbijelite stare peškire: Blistavi i čisti u dva koraka

Perete puno odjeće u hladnoj vodi? Ovo je deterdžent za vas. Dobro se otapa bez obzira na temperaturu vode. "Tekući deterdžent lako se raspršuje pri niskim temperaturama vode, tako da će osoba koja želi koristiti isključivo hladnu vodu [obično radi uštede energije] vjerojatnije koristiti tekući deterdžent", kaže Gagliardi.

Ova vrsta deterdženta također je dobra za uklanjanje mrlja od ulja i masti. "Potrošači koji imaju više takvih mrlja imat će dobre rezultate s tekućim deterdžentom", kaže Johnson.

Savjeti stručnjaka za korištenje tekućeg deterdženta za veš:

Mjerite pažljivo: "Pažljivo mjerite kada koristite tekući deterdžent", upozorava Johnson. “Previše deterdženta tokom vremena može dovesti do nakupljanja u perilici, što može dovesti do neugodnih mirisa.” Čep olakšava umjerenu količinu deterdženta za upotrebu. "Poklopac će imati crte koje pokazuju koliko treba koristiti, prilagođavajući se veličini tereta i razini zaprljanosti", kaže Gagliardi.

Koristite ga za tretiranje mrlja: "Za prethodnu obradu, isperite mrlju hladnom vodom kako biste uklonili sav višak, zatim izlijte dovoljno deterdženta na odjeću da prekrije mrlju", kaže dr. Jessica Zinna, viša naučnica u Tideu. "Upotrijebite četkicu za zube s mekim vlaknima kako biste lakše rasporedili deterdžent po vlaknima odjeće ili nježno protrljajte tkaninu, a zatim operite kao što biste inače."

Koristite visokoučinkoviti deterdžent za visokoučinkovite strojeve: "Ako imate visokoučinkovitu perilicu rublja, svakako koristite tekući deterdžent za pranje rublja namijenjen za HE perilice", kaže Zinna. Lako je pronaći HE deterdžent: samo potražite simbol "he" na pakiranju.

Kapsule

Prednosti:

  • Nije potrebno mjeriti deterdžent
  • Najlakša opcija—bez teških boca ili kutija za pomicanje
  • Bez nereda
  • Jednostavan za korištenje
  • Sadrži koncentrirane deterdžente

Nedostaci:

  • Najskuplja opcija deterdženta za rublje
  • Može sadržavati previše deterdženta i ne može se prepoloviti
  • Potencijal za trovanje jer paketići jarkih boja maloj djeci mogu izgledati poput slatkiša
  • Ne može se koristiti za prethodnu obradu odjeće
  • Ima puno plastične ambalaže, što povećava utjecaj na okoliš

Najbolje za:

Stručnjaci savjetuju: Zašto je važno oprati odjeću odmah nakon kupovine

Stručnjaci savjetuju: Zašto je važno oprati odjeću odmah nakon kupovine

Kapsule su najbolje za ljude koji stalno imaju iste veličine rublja i imaju rublje koje nije jako zaprljano, prema Johnsonu. Također su najmanje neuredne i najlakše ih je transportirati, zbog čega su dobar odabir za ljude koji koriste zajedničke praonice.

Savjeti stručnjaka za korištenje kapsula za pranje veša:

Čuvajte ih na sigurnom: Kapsule predstavljaju opasnost od trovanja ako se progutaju i mogu izazvati kemijske opekotine oka ako deterdžent dotakne oko. Zato ih uvijek trebate čuvati u spremniku zaštićenom od djece i izvan dohvata male djece. "Kapsule se moraju čuvati u izvornom pakiranju – nemojte se prepustiti iskušenju da ih prebacite u simpatičnu posudu koja nam odgovara kupatilu", kaže Gagliardi. To je zato što, osim što su sve važne sigurnosne informacije pri ruci, "ambalaža za kapsule deterdženta je neprozirna, tako da kapsule neće biti vidljive i stoga nisu privlačne djeci."

Prvo stavite kapsulu: prvo bacite kapsulu za rublje u perilicu, a zatim dodajte odjeću. "Ako se kapsule bace na odjeću, možda se neće potpuno otopiti", kaže Johnson.

Koristite pravi broj kapsula za svoju mašinu: neke od najboljih perilica i sušilica su prilično velike, što znači da možete oprati više odjeće odjednom. Ali zbog toga može biti teško znati koliko deterdženta koristiti. "Budući da mašine postaju sve veće, važno je koristiti pravu količinu kapsula, što je često dvije ili tri za veliko punjenje u perilici velikog kapaciteta", kaže Zinna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije