Sa jednim sredstvom izbijelite stare peškire: Blistavi i čisti u dva koraka

4
Radiosarajevo.ba
Sa jednim sredstvom izbijelite stare peškire: Blistavi i čisti u dva koraka
Foto: Pexels / Bijeli peškir

Ako posjedujete bijele peškire, vjerojatno ste se i sami primijetili kako tijekom godina poprime blijedosivu boju, a umjesto da ih perete češće, peškire možete izbijeliti pomoću uobičajene kućne potrepštine.

Činjenica je da tijekom godina svi bijeli peškiri postaju flekavi i na kraju poprime nijansu sive ili žute boje. Jedan od razloga zašto peškiri gube boju su dodatni minerali koje apsorbiraju. Mineralne naslage je teško ukloniti i mogu se nakupiti tokom vremena što dovodi do promjena boje.

Neadekvatan deterdžent i niske temperature pri pranju također mogu uzrokovati promjenu boje ručnika.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Iako je bijeli ocat uobičajeno rješenje, ostavlja neugodan miris na ručnicima.

Na jednoj Facebook grupi jedna mlada korisnica je pitala: "Kako bijeli peškiri mogu ponovo postati bijeli?"

Objava je bila preplavljena odgovorima, ali najpopularniji prijedlog bio je da se koristi sredstvo za pranje platnenih pelena.

Namočite ih preko noći u sredstvo, a zatim operite na 60°C. Također možete dodati u mjericu sredstva za pranje pelena i praška za veš. U supermarketima obično se nalazi u odjelu za bebe jer služi za pranje pelena, ali super je za svo bijelo rublje.

Germicidno sredstvo za uklanjanje mrlja nakon pranja s aktivnim kisikom, uklanja klice i mrlje s vašeg rublja čak i na niskim temperaturama.

Proizvod je široko dostupan u supermarketima i na internetu, a košta manje od 5 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije