U veš mašini se nakuplja voda nakon pranja veša, evo zbog čega...

0
Radiosarajevo.ba
U veš mašini se nakuplja voda nakon pranja veša, evo zbog čega...
Foto: Pexels / Veš mašina

Sporo oticanje ili stajaća voda u bubnjevima veš mašine može biti posljedica jednostavnog začepljenja ili neispravnog mehaničkog dijela.

Skupljanje vode u bubnju veš mašine ne znači nužno da ćete biti preplavljeni troškovima popravka uređaja.

Ovaj problem može imati više od jednog uzroka te ga je prosječnom vlasniku kuće često lako dijagnostifikovati i riješiti.

Savjet za čišćenje staklokeramičke ploče: Prljavštinu i masnoću naprskajte ovom smjesom

Savjet za čišćenje staklokeramičke ploče: Prljavštinu i masnoću naprskajte ovom smjesom

U ovom ćemo članku proći kroz nekoliko savjeta za rješavanje problema s veš mašinom kako bismo vam pomogli utvrditi razlog problema s odvodom vode iz veš mašine nakon ciklusa centrifuge.

U procesu ćemo također pregledati kako ukloniti vodu iz bubnja veš mašine. 

Mogući uzroci nakupljanja vode u bubnju veš mašine:

Ako želite odjeći vratiti bijelu boju, u veš mašinu ubacite ovaj začin

Ako želite odjeći vratiti bijelu boju, u veš mašinu ubacite ovaj začin

Ali prije nego što pobliže pogledamo najčešće uzroke, jedno upozorenje: ako je vaša veš mašina još uvijek pokrivena jamstvom proizvođača, možda biste trebali izbjeći pokušaje da je sami popravite. Neke garancije poništavaju se kada korisnik ili neovlašteni tehničar rastavi stroj ili pokuša bilo kakav popravak. Ako se vaša veš mašina pokvari dok je još pod garancijom, najbolje je da proizvođač riješi problem.

Odvodni filter veš mašine je začepljen

Mnoge veš mašine - a posebno stariji modeli - imaju odvodne filtere za hvatanje dlačica, komadića tkanine i drugog otpada. Većina proizvođača i kućnih stručnjaka preporučuje čišćenje ovih filtera otprilike svaka tri mjeseca. Pretjerano zaprljan filter može umanjiti učinkovitost veš mašine i uzrokovati sporo ispuštanje vode.

Odvodno crijevo je začepljeno

Sve veš mašine imaju odvodno crijevo za odvođenje otpadne vode. Obično je izrađeno od krute plastike koja je valovita kako bi se omogućila fleksibilnost. Svaka vrsta začepljenja u odvodnom crijevu naravno znači da otpadna voda iz veš mašine nema kamo otići.

Pranje odjeće uz trik sa vlažnom maramicom, evo zašto...

Pranje odjeće uz trik sa vlažnom maramicom, evo zašto...

Kako biste provjerili odvodnu cijev svoje perilice, isključite uređaj i odmaknite ga od zida. Najprije vizualno provjerite ima li cijev uskih zavoja ili pregiba. Moguće je da ste nenamjerno priklještili ili zavrnuli crijevo zadnji put kada ste pomaknuli stroj.

Ako se čini da uvijanje ili savijanje nije problem, moguće da je u pitanju začepljenje. Postavite veliku kantu pokraj veš mašine i uklonite crijevo sa zida, držeći slobodni kraj podignutim. Stavite crijevo u kantu da vidite curi li voda iz stroja. Ako ne, provucite vodoinstalatersku žicu kroz crijevo da provjerite postoji li začepljenje. Kuglice dlačica, nakupine kose, pa čak i mali odjevni predmeti sve su to moguće prepreke.

Odvodna pumpa je neispravna

Ako je vaše odvodno crijevo pročišćeno i voda je slobodno otjecala kada ste odvojili crijevo od zida, tada je moguće da je neispravna pumpa odgovorna za lošu odvodnju vašeg stroja. Možda ste primijetili da je vaše odvodno crijevo podignuto, spojeno na zid malo iznad same veš mašine. Pumpa radi na izbacivanju vode iz stroja i potiskivanju je kroz odvodno crijevo.

Odvodne pumpe su osjetljive na začepljenja i mogu se pokvariti kao i svaka druga mehanička komponenta uređaja. Ako primijetite da vam veš mašina curi ili proizvodi čudne zvukove uz stajaću vodu u bubnju, vjerovatno je problem s pumpom.

Provjerite odvodnu pumpu tako da isključite stroj i odmaknete ga od zida. Vjerovatno ćete morati ukloniti zadnju pristupnu ploču. Uklonite pumpu prema specifikacijama proizvođača i provjerite ima li na njoj ostataka. To može biti kosa, prašina, vlakna, tkanina, mali odjevni predmeti, novčić ili neki drugi predmet koji ste možda zaboravili izvaditi iz džepova odjeće prije početka ciklusa pranja.

Deterdžent za pranje veša čini odjeću čistom i mirisnom, a evo za šta se još može iskoristiti...

Deterdžent za pranje veša čini odjeću čistom i mirisnom, a evo za šta se još može iskoristiti...

Ako ne primijetite zapreku,pumpa je vjerovatno neispravna. Vjerovatno možete pronaći identičnu zamjenu na mreži ili u lokalnoj trgovini hardvera.

Senzor poklopca ili prekidač ne funkcioniše

Pretjerana količina vode koja se nalazi u bubnjevima veš mašine - osobito u modelima s gornjim punjenjem - ponekad je posljedica lošeg senzora. Neki modeli uređaja imaju senzor koji detektira kada je poklopac zatvoren. Ako senzor osjeti da je poklopac otvoren, onemogućit će ciklus pranja ili centrifuge.

Senzor poklopca možete testirati tako da pokrenete ciklus, ostavite poklopac otvorenim i ručno pritisnete prekidač poklopca prstom. Ako stroj ne uspije registrovati da je prekidač pritisnut, moguće je da je senzor neispravan. Zamjene su dostupne na internetu ili u trgovinama i često ih je lako ugraditi, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije