Majstor vam sigurno neće reći: Ovo je razlog zašto vaša veš mašina "skače"

0
Radiosarajevo.ba
Majstor vam sigurno neće reći: Ovo je razlog zašto vaša veš mašina "skače"
Foto: Pexels / Veš mašina / Ilustracija

Veš mašina može vibrirati zbog lošeg dizajna ili je loše sklopljena, kaže Oleg Dranitsky, direktor laboratorija za ispitivanje potrošačke elektronike "Testbet", i dodaje da do vibracija dolazi i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transport vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom transporta, nisu uklonjeni.

Proizvođači također kažu da poskakivanje veš mašine može biti uzrokovano i različitim vrstama materijala koji se peru, ako je odjeća teška ili veća.

To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovu težinu. Ako se u bubnju nalaze odjevni predmeti različite težine, može doći do neravnoteže i posljedično jakih vibracija.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Prvi korak je otkriti uzrok vibracija. Stoga, ako je podloška postavljena nakrivo, morate je poravnati, savjetuje Oleg Dranitski. Također, dobro je provjeriti stanje transportnih vijaka koji se nalaze na stražnjoj ovojnici. Može ih biti tri do pet i sve ih je potrebno ukloniti. Osim toga, preporučuje se korištenje posebne antivibracijske podloge za stopala.

"Antivibracijske ili protuklizne podloge štite pod od ogrebotina, pogotovo ako je izrađen od mekanog materijala. Smanjuju prijenos vibracija na pod, čime se smanjuje razina buke i prenesenih vibracija, pogotovo dok centrifuga radi", kaže stručnjak.

Ako je razlog vibracija u "nepravilnom" punjenju veš mašine, pokušajte prati stvari približno iste veličine i istog sastava tkanine: ne stavljajte debele frotirne peškire s tankim jastučnicama i slično, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije