Sve je počelo sa rifljačom: Da li ste zapitali kako to radi veš mašina? (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sve je počelo sa rifljačom: Da li ste zapitali kako to radi veš mašina? (FOTO+VIDEO)
/ Da li ste zapitali kako to radi veš mašina?

Nakupimo hrpu prljavog veša, ubacimo je u veš mašinu i gotova stvar. To je postala neka vrsta mehaničke radnje (sve je super, samo nemojte da peremo na ruke...). 

No, da li ste se nekad zapitali na kojem principu radi vaša mašina?

Prvo, kratki čas historije.

Većina kućanskih aparata koje danas koristimo su "nasljednici" nekih starijih primitivnih verzija. 

Još 1797. godine je prva pomoć ručnom pranju bila rifljača, daska za ribanje odjeće. Rifljača je zamijenila pranje odjeće uz pomoć sapuna, kamenja i pijeska. 

A krajem 18. stoljeća već se poečlo razmišljati o nekoj kutiji u kojoj će se odjeća ubaciti i izmiješati sa vodom. Prvu je osmislio  H. Sidgier u Velikoj Britaniji, 1782. godine - ličila je na košaru od pruća sa ručkom za okretanje. 

James King, 1851. godine pravi prvu mehaničku veš mašinu koja je imala četvrtasti bubanj, ali je išla na ručni pogon. Hamilton Smith je 1858. patentirao mašinu sa kružnimi bubnjem, koji se može okretati u oba smjera. 

A mašina koja je osvojila svijet, napraviljena je zahvaljujući jednoj romantičnoj gesti. Naime, američki trgovac William Blackstone iz Indiane napravio je rođendanski poklon svojoj ženi, mašinu za pranje veša. 

Kada je počeo masovnu proizvodnju, konkurencija je naprosto podivljala što je dovelo do brzog i naglog napretka tehnologije perilica.

Nakon još nekoliko sličnih pokušaja, ovaj put kompanija Hurley Machine 1908. godine predstavlja prvu mašinu na električni pogon Thor.

U prvo vrijeme su elektromotori bili smješteni odmah sa strane ili ispod posude za pranje, pa je u njih prodirala voda, a domaćice doživljavale elektrošokove.

Prva automatska perilica predstavljena je na državnom sajmu u Louisiani 1937. godine. Izradila je kompanija Bendix Corporation.

Nažalost, za cijenu jedne mašine, mogao se kupiti i jedan dobar automobil. A nisu bile ni naročito sigurne jer se odjeća cijedila uz pomoć dva valjka na vrhu koji su mnogima zgnječili prste.

Kako zapravo rade veš mašine?

Svakoj mašini do danas, princip je isti - voda sa deterdžentom prodire u bubanj i materijal. Potom se ispire i cijedi.

Veš mašine sadrže motor, unutarnji bubanj u kojeg stavljamo veš (on ima rupice koje omogućavaju prodiranje vode, kao i izbacivanje vode prilikom cijeđenja rublja pomoću centrifugalne sile). U sredini unutrašnjeg bubnja nalazi se osovina koja ga okreće u oba smjera. Tu je i programator - brojčanik koji izgleda kao sat, prenosi Explainthatstuff.

Današnje veš mašine po završetku programa automatski prestaju s radom.

Budućnost nam donosi i štedljive mašine koje troše manje struje, vode, deterdženta... a koštaju mnogo više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije