Tajne očuvanja svježine hrane: Evo kako stari hljeb učiniti ponovo ukusnim i mekanim

0
Radiosarajevo.ba
Tajne očuvanja svježine hrane: Evo kako stari hljeb učiniti ponovo ukusnim i mekanim
Foto: Pexels / Hljeb

U borbi protiv isteka roka trajanja hrane, često se suočavamo s izazovom da osiguramo da naša hrana bude konzumirana prije nego što se pokvari.

Kad je riječ o hljebu, mnogi od nas često bacaju hljeb gotovo odmah nakon što ga kupe, jer počne stajati i gubi svježinu. Međutim, na YouTubeu je objavljen jednostavan trik koji može pomoći da hljeb ostane svjež duže, otkriva BuzzFeed.

Za ovaj trik potrebno je samo nekoliko uobičajenih kuhinjskih sastojaka. Prvi korak uključuje navlaživanje papirnate maramice, kojom ćete nježno obaviti svaki komad stvrdnutog hljeba. Nakon toga, BuzzFeed savjetuje da komad hljeba stavite u mikrovalnu pećnicu na najjaču temperaturu i zagrijete ga 15 sekundi. Rezultat je ponovno svjež, topao i mekan hljeb, gotovo kao da ste ga upravo kupili.

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Ovaj trik ne koristi se samo za hljeb. Prema informacijama koje je podijelio BuzzFeed, istu tehniku možete primijeniti i na druge pekarske proizvode, poput bagela, krofni i muffina, kako biste ih ponovno učinili mekanim i ukusnim.

Također, postoje i drugi načini za obnovu stvrdnutog hljeba. Na web stranici TheKitchn.com otkrili su svoj "najbolji trik" koji uključuje lagano vlaženje hljeba prije nego što ga stavite u rernu zagrijanu na 230°C. Ovaj postupak čini koru hrskavom i sjajnom, dok unutrašnjost hljeba ostaje topla i pahuljasta. Pečenje hljeba na ovaj način traje samo deset minuta, a rezultat je izuzetno ukusan.

Za one koji žele produžiti svježinu hljeba, Express je otkrio još jedan trik pohraniti hljeb zajedno s jednim povrćem. Stručnjaci iz kompanije Wheeldon Brothers za upravljanje otpadom sugeriraju da celer može pomoći u očuvanju svježine hljeba, jer proizvodi vlagu koja sprječava njegovo isušivanje, bez stvaranja plijesni. Skladištenje hljeba u hladnjaku zajedno s celera može produžiti njegov rok trajanja čak do sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije