Tajna vrhunskih kuhara: Evo kako da vam pite budu kao iz buregdžinice

1
Radiosarajevo.ba
Tajna vrhunskih kuhara: Evo kako da vam pite budu kao iz buregdžinice
Foto: Ilustracija / Krompiruša

Kada odete u buregdžinice ili neki restoran i pojedete burek ili neku drugu pitu, to je uvijek (ili skoro uvijek) veoma sočno i baš ukusno. 

Kada vi napravite pitu i ona bude lijepa i ukusna, ali ipak nikako nisu ni nalik na one koje pojedete u dobroj buregdžinici.

Da li se ikada zapitali šta je razlog tome? 

Višestruko nagrađivana predstava: U Narodnom pozorištu Sarajevo odigrana "Orestija"

Višestruko nagrađivana predstava: U Narodnom pozorištu Sarajevo odigrana "Orestija"

Odgovor ukusnog bureka se ustvari krije u prelivu koji se koristi u buregdžinicama. A mi vam donosimo šta vam je potrebno za pripremu preliva za pite.

Potrebno je: 

  -  2 šolje mlijeka
 -   1 šolja ulja
  -  7 kašika brašna
  -  suhi kvasac
 -   sir ili šećer, sve u zavisnosti od vrste pite koju želite da pravite

Priprema: 

Sve nabrojane sastojke trebate dobro da izmiješate i to tako da ne bude nijedna grudvica u toj smjesi i ostavite sa strane.

Kasnije kada pravite vašu pitu, svaku koru posebno, odnosno jufku trebate da premažete sa ovom smjesom koju ste prethodno napravili, a onda je filujte se potrebnim filom (sir, meso, zelje...). 

Kada ste završili savijanje vaše pite i potom je složili u tepsiju, onda sačuvajte ostatak ovog preliva koji ste koristili kako biste pitu zalili nakon pečenja.

Veoma je bitno i da se pita ostavi prije pečenja da odstoji malo. A nakon pečenja je zalijte sa ostatkom vašeg preliva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije