Pripremite musaku na nevjerovatno sočan i ukusan način: Recept koji morate isprobati
Ako ste ljubitelj klasika, ali volite eksperimentirati, ovaj recept za musaku u obliku rolade mogao bi vas oduševiti.
Umjesto klasičnog složenca, ova musaka se priprema kao rolada, a postupak je gotovo isti. Umjesto tradicionalnih namirnica, dodaju se svježa zelena paprika, pasata i pasta od paradajza, što jelu daje poseban okus. Recept je jednostavan i sigurno će vas oduševiti, a svi će vas pitati kako ste ga pripremili.
Recept za rolovanu musaku
Sastojci
- 900 g krompira
- 300 g cheddar sira
- 2 kašike ulja
Za nadjev:
Menstrualno siromaštvo u BiH | Drage naše, pitamo vas: Da li su higijenske potrepštine preskupe?
- 500 g mljevenog mesa, po izboru
- 2 kašike ulja
- 1 luk
- 3 zelene paprike
- 3 režnja bijelog luka
- 2 kašike umaka od paradajza
- 1 kašikica paste od rajčice
- 1 kašikica pahuljica od čilija
- svježi peršinov list, sitno sjeckan
- dodatni začini, po želji
Priprema:
Lim za pečenje pokrijte papirom za pečenje i po njemu posipajte malo naribanog sira.
Krompir ogulite, operite, posušite i narežite na ploške. Tako narezan krompir slažite jedan do pola preko drugoga kako biste dobili podlogu. Krompir sad posolite i pošpricajte ili premažite uljem pa stavite peći na 200 ºC na oko pola sata u pećnicu s upaljena oba grijača (nikako na opciju s ventilatorom!).
Za to vrijeme u zagrijanoj tavi na ulju dinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklen, pa mu dodajte meso. Dinstajte dok meso ne pusti vodu i promijeni boju. (U videu u nastavku postupak je nešto drugačiji - prvo se dinsta meso, a potom luk, no vi napravite pripremu kako vama odgovara)
Paprike isto operite, očistite i narežite na kockice pa dodajte u tavu kad je meso dinstano. Stavite dinstati i sitno nasjeckani bijeli luk, a kad pusti aromu umiješajte i umak i pastu od paradajza. Pustite da se dinsta na srednje jakoj vatri. Pred kraj dodajte čili i ostale začine po želji, posolite i pobiberite i dobro promiješajte. Na kraju dodajte i svježi, sitno sjeckani peršinov list. Sve dobro izmiješajte i maknite s vatre kad u tavi više nema tekućine.
Krompir nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, posipajte s još malo naribanog sira pa na njega ravnomjerno rasporedite dinstano mljeveno meso. Nježno ga poravnajte kašikom, pa na njega ponovo rasporedite malo sira.
Uz pomoć papira za pečenje ispod pečenog krompira zarolajte ovu musaku u štrucu (kao rolat). Neka završetak bude ispod vašeg rolata. Vrh rolata posipajte preostalim sirom i svježim peršinom. Pecite još 10-ak minuta na 200 °C, odnosno dok se sir ne otopi i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Režite na šire kriške, od oko 5 cm i poslužite uz salatu i kiselo vrhnje.
Originalni recept možete pogledati na videom snimku ispod!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.